Четвъртък Мар 28

PUSH - нов MIDI контролер за Ableton Live 9

imagePush me!

Паралелно с анонсирането на Live 9, от Ableton представиха и новия супер контролер - Push, произведен в сътрудничество с AKAI

 

Ableton Live е един от софтуерите за производство на музика, за който са направени не един или два специфични MIDI контролера. Всички те са много хубави но имат един проблем - нямат изразителността на инструмента. На истинския инструмент - динамика, натиск, и т.н. аспекти отличаващи машинното свирене от това на човек.  Е, с новия контролер Push вече можем да кажем, че имаме всичко на едно място. Контролер и експресивен инструмент в едно. Смятате, че това е невъзможно? Вижте:

Ето това представлява Push:

На пръв поглед прилича на табло на космически кораб, но всъщност не е толкова сложно за употреба. Според Ableton това е съвкупоност от висококачествени динамични падове, бутони,  врътки и дисплей, предоставящи иновативен начин за работа с Ableton Live. С помощта на контролера можете да изпълнявате или композирате музика, при това без да е необходимо да гледате монитора на компютъра ви.

64-те динамични пада са освен всичко и оцветяеми. Тук може да се направи аналогия с Native Instruments Maschine, но с тази разлика, че тук са много повече. Тази многочисленост позволява падовете да се разделят така, че 16 от тях да се ползват за свирене, 32 за стъпков секвенсър и останалите 16 за навигация едновременно! 

Иновативната система за свирене също е много впечатляваща! По хоризонтал падовете свирят хроматично или диатонично, а по вертикал са подредени на кварта. По този начин лесно можете да свирите акорди, като просто заучите формата им, както на китарата. Интересно е ,че тониката е оцветена различно за да ви дава по-добра навигация при свирене. В хроматичен режим виждате тоновете от скалата по-осветени от "външните", така също можете да се ориентирате по-добре какво свирите. Споменахме за динамиката, но трябва да добавим и тригерите за натиск. С други думи освен, че динамиката на нотата/акорда зависи от това колко силно сте натиснали пада(овете), натискът след това също може да управлява някакви неща, като например да добави вибрато. 

 Вижте видео

 Нововъведение в Ableton Live контролерите е и плъзгачът реагиращ на допир. С пръста си можете да контролирате височината на нотата, или плавното сменяне на акордите.

Не на последно място искам да отбележа като голям плюс, възможността Push да се захранва от USB порта, към който е свързан. Естествено има и захранване, което е необходимо само ако искате да не товарите батерията на лаптопа си или искате по-голяма яркост от екрана и падовете.

Производството на Push е възложено на AKAI. AKAI е един от най-добрите производители на миди контролери в света. Фирмата се слави и с производството на специфични контролери за Ableton Live - APC 40 и APC 20 . Сътрудничеството между двете фирми не е от вчера, за това никак не съм учуден, че от Ableton са възложили точно на AKAI производството на новия контролер Push.

Очаква се Push да излезе на пазара началото на 2013-та и ще струва EUR 499. Има специални промоции на сайта на Ableton, където можете да закупите LIve 9 заедно със Push и така да спестите някое и друго евро.

За повече информация посетете сайта на производителя: https://www.ableton.com/en/push/