Сряда Апр 24

MuzikMesse - ден 3

imageMesse

Барабани, минимализъм и българското участие на панаира

 

 

 

В третия де на моето посещениe разгледах нови две зали с преобладаващо присъствие на барабани и щрайх инструменти. Понеже не съм барабанист, не мисля да говоря глупости по въпроса, вижте снимките в галерията от третия ден на първа страница на сайта.

Tama Star

Силно впечатление ми направи минимализмът в доста от нещата показвани на панаира. Всеки прави миниатюрни пиана, ефекти, усилватели, кой каквото се сети. Специално Korg от няколко години го правят в областта на електронната музика, но от скоро се наблюдават няколко китайски фирми, които произвеждат мънички ефекти и усилватели за китара и бас. За тях може да се каже, че звучат много добре. Сигурен съм, че не е далеч времето, когато и големите в бранша ще започнат да произвеждат мини ефекти. TC Electronics вече го направиха. 

Mooer

И така дойде време за българското участие в MusicMesse.  Има българско участие и на ProLight And Sound, но до там не съм стигнал. Надявам се утре да успея. Днес постеих щандовете на четири фирми от българия. Общото за всички е че са представени на малки щандове, но за сметка на това много добре подредени. 

Ето първо снимка от щанда на Кремона. Това което виждате е специален модел акустична китара произведена по случай 90 годишнината на компанията. Тази година Кремона празнува 90 години от създаването си и по случая дори са получили награда за 90 години принос към индустрията от американското NAMM изложение. Ето снимка на китарата, надявам се в скоро време да ми остане време да напиша нещо повече за нея. 

Kremona 90 aniversary

Другите нови продукти на щанда на Кремона са две китари, сигнатурна серия на Луло Райнхард. Той е племенник на именития Джанго Райнхард. Двете китари са с имена Kiano и Damien. Разликите основно са в броя на прагчетата до грифа - 12 за Kiano и 14 за Diamen, както и в ширината на главата съответно 50 мм. и 48 мм. Другата разлика е в преампите. Kiano е с модел на Fishman а Diamen е с LR Baggs. Тези китари също заслужават повече отделено време да се надяваме, че в скоро време ще видим и представяне в muzikant.org. За момента можете да видите снимка на Diamen модела, както и кратка демонстрация на същия модел от самия Луло Райнхард в нашия youtube канал

Кремона модел Луло Райнхард

Кремона, както и другите производители от българия работят предимно за чуждестранния пазар. Добрата новина е че в скоро време сматат да обърнат подобаващо внимание и на българския. Това е добра новина защото качеството на китарите по нищо не отстъпва на чуждите. Аз лично пробвах двете китари от снимките и мога да твърдя, че качеството и изработката са на много високо ниво. Дано в скоро време да можем да ги пробваме и по българските магазини.

Следват снимки от щандовете на производителите на цигулки "Едрев Виолинс" и "Пеков Виолонс" 

Едрев Виолинс

 

Петков Виолинс

Накрая производителят на аксесоари за цигулки и струнни инструменти Иван Пейков

Иван Пейков

Последните три фирми са един вид семейни фирми. В тях занаятът се е предал от баща на син и така вече няколко поколения. Това са малки фирми, които работят излючително за външния пазар. В България много малко хора се интересуват от музика. Поговорих си с тях за впечатленията им от панаира и повечето изразиха задоволство от  представянето си и сключените сделки. Всикчки се обединиха около мнението, че държавата с нищо не им помага. Според тях на германските фирми държавата им поема таксата за наем на панаира, която не е никак ниска за България. Дори две от фирмите са наели един щанд за да си разделят разходите. 

Накрая искам да спомена че в България се произвежда и Entelope Audo. Това са висококачествени звукови, карти, конвертори и word clocks. Техни снимки можете да видите от втория ден. 

Както и предишните дни всички снимки съм качил в специални галерии на сайта, а интересни видео материали има на youtube каналът на музикант.орг.