Петък Апр 19

Gibson направиха китара за Dave Grohl

imageGibson

Фронтменът на Foo Fighters със собствен модел Gibson ES-335

 

 

Dave Grohl със собствен модел Gibson ES-335

Годината бе доста успешна за Foo Fighters и Дейв Грол. Наскоро издадоха новия си албум “Sonic Highways”, което само по себе си е повод за празненства, но изненадите не спряха дотук. Малко по-рано от Gibson обявиха, че са разработили Dave Grohl ES-335.

Със своята невероятна история на преход от барабанист на Nirvana до китарист, вокал и текстописец на Foo Fighters, Дейв Грол си осигури репутацията на един от най-влиятелните музиканти в алтернативния рок за всички времена. Изборът на Дейв за електрическа китара – изенанда за някои, вдъхновена от традиционните полу-акустични китари, допълнително подчертава неговата силна индивидуалност и затвърждава стремежа му към класически, стилен и качествен Гибсън звук. За да отпразнуват заслугите на Дейв, Gibson Мемфис представят Dave Grohl ES-335 - китара направена в стила на традиционните велики винтидж полу-акустични инструменти, с типичната за музиканта визия, качество и усет.

Изработена по спецификации близки до класическия ES-335 модел, Дейв Грол сигнатурната китара наподобява по визия модела “Trini Lopez” от 60-те години, с който Дейв е свирил по много турнета и записи на Foo Fighters. Тялото е с познатия ламиниран кленов капак и гръб, със солидно кленово ядро и кедрови профили, характерните f-дупки, както при Trini модела, от който черпят вдъхновение. Махагоновият нек е залепен чрез легендарната „mortise-and-tenon” връзка и има специално подбран палисандров фингърборд от едно парче дърво с инлей от акрил във формата на диаманти. Нътът е “Corian™”, перфектно изрязан чрез системата PLEK. Чувството при свирене е съвршено и е постигнато чрез нек профил,     пригоден за оптимален комфорт, който завършва с глава от Firebird модел. Тонът, предпочитан от Дейв, се постига чрез два Burstbucker адаптера, #2 при нека и по-горещия #3 при бриджа, които се управляват от класическа постановка на електрониката. Гибсън пускат тази китара в лимитирани серии от 200 бройки в цвят Pelham Blue Metallic и 400 бройки Gold Metallic.

Китарата може да бъде ваша срещу скромната цена от 3,699$.   

Познаваме Gibson доста добре, за да се досетим, че при успех на серията би последвала Epiphone версия, която повечето от нас биха си позволили. Очакваме с нетърпение.

За повече информация:

http://www2.gibson.com/Products/Electric-Guitars/ES/Gibson-Memphis/Dave-Grohl-ES-335.aspx