Петък Мар 29

MusikMesse 2017 ден трети

imageДен 1

Нова конзола от PreSonus, преносими озвучителни системи от JBL и LD Systems, Boutique Village и едно страхотно изпълнение...

 

 

 

Третият ден беше по-кратък поради това, че трябваше да пътувам за България, но определено не липсваха интересни неща.

Започвм с озвучителната техника и по-точно с портативните колонни системи.
LD Systems показаха новото MAUI 5, това е 800 ватова система с входове за китара, микрофон, стерео вход за mp3 плеър, два линейни входа ( да се ползва с външен миксер за да може да свържете повече от едно MAUI ) и блутуут връзка за телефон или таблет.  Тежи само 11 килограма и изглежда много добре. Можете да конторлирате силата на събууфера, както и да филтрирате високите честоти с цел да се нагодите към помещението в което свирите.



MAUI 5 е страхотна система, но от JBL дръпнаха много сериозно пред всички останали производители на портативни колонни системи. И това стана след като представиха EON ONE PRO! Това се води нещо като наследник на JBL EON One, само че е с вградена презареждаема батерия. Сигурно ви прави впечатление, че много ви занимавам със системи с  презареждаеми батерии и блутуут връзки – ами да, това е бъдещето на портативните системи според мен. Взимаш ги и не ти дреме къде ще свириш, има ли ток, няма ли, имаш ли кабели, нямаш ли... просто включваш и свириш! И да, става и за озвучаване на купон, на поляната или на плажа - където си искате. Но да споменем още някои спецификации: Презареждаема литиево-йинна батерия с 6 часа време за свирене, 8 инчов събууфер, 7 канален миксер + блутуут, ревърб на 4 от каналите, директен изход за включване на още една EON One Pro система. Отделно имате поставка за таблет ( за използването на таблета за музикални цели ще напиша отделна статия ), също така опционално можете да закупите поставка за Go-Pro камера и да запишете изпълнението си. Тежи към 17 килограма, но се сгъва без да стърчи нищо и има опционална чанта с колелца. За съжаление не разбрах кога ще я пуснат на пазара, за сега е само прототип.



Минаваме на вълна звукозапис. PreSonus показаха новата си дигитална конзола StudioLive 32. Тя има 33 моторизирани затихвателя, 40 входа, възможност за запис на SD карта и възможност за работа без компютър. Това последното е супер, понеже всякакви допълнителни джаджи са си тежест според мен. Има и друго нещо, което е супер а именно можете да назначавате кой затихвател за кой канал ще ползвате и да си ги подретите както искате. Например ако имате 2 стерео входа, не е нужно да ползвате четири затихвателя ами може да си настроите два! Естествено има мобилно приложение от което можете да разрешите на музикантите да си оправят мониторния микс, или пък да се разхождате с таблета из помещението и да направите финни настройки на микса. За финал оставих възможностите за връзка с компютър. През USB 2.0 можете да ползвате 38 входа и 38 изхода по ASIO или Core Audio ( би трябвало да работи с iPad при това положение ). Аудио входовете и изходите работят с всички DAW a kато бонус получавате Studio One Professional, което е програма за звукозапис и смесване (DAW) на PreSonus. И тук идва моето разочарование, много се дразня, когато някои иска да ми набута зорлем да ползвам нещо, което не искам да ползвам. Защото единствената програма която може да ползва тази конзола като контролер е ...  PreSonus Studio One. Спомням си, че миналата година бях пак така разочарован относно CS 18 AI, и хората от щанда на  PreSonus обещаха, че ще позволят контрол и на други DAW, по-нататък. Сега обещаха и за  StudioLive 32. Ще видим.



Днешния ден минах и през Boutique Village. Това е място, където бяха изложени бутикови инструменти. Имаше доста красиви неща, но като цяло не бяха много. Доста от китарите бяха с надпис SOLD (продадено), което означава, че е имало сериозен интерес. Вижте другите снимки в галерията за да видите всички бутикови инструменти.

 



И за финал съм оставил едон доста интересен изпълнител – Anika Nilles. Признавам си изобщо не бях чувал за нея, но определено ме впечатли. Успях да снимам едно нейно изпълнение извън кампусите, където не разрешават да се снима видео. Мисля, че ще е много полезно както за барабанисти, така и за другите музиканти. Особено на феновете на прогресив музиката.