Четвъртък Мар 28

MusikMesse 2017 ден втори

imageДен 1

Светлинни и лазерни шоута, китарни и барабанни ригове. педалмания и още...

 

 

Ден втори

 

 

 

През втория ден на панаира посетих повечко зали на ProLight & Sound от колкото на MusikMesse. Но днес като цяло беше ден за китари и барабани. 

Всички сме чували и виждали Air Guitar или Air Drums. Това е когато прави движения, все едно свири на китара или барабан, но всъщност няма инструмент в ръцете си и реално не издава никакъв звук. Е, това вече може да не е точно така. Фирмата AeroDrums (http://aerodrums.com/aerodrums-product-page/) са измислили начин да се чуе и звук. Както можете да се убедите от следващото видео, платформата се състои от два тригера за краката, чифт специални палки и камера. Всичко това регистрира вашите движения и изкарва звук. Сега остава някой да направи нещо такова и за китара и музикалният бизнес вече няма да е същия.

 

 

Audio-technica пък показаха нов кондензаторен микрофон - AT5047 (https://eu.audio-technica.com/AT5047). Тои има четири правоъгълни диафрагми и до колкото разбрах е базиран на утвърдилите се AT5045 и AT5040. Представят го като вокален микрофон, но би трябвало да става и за акустични инструменти. 

 

 

От Possitive Grid показаха новия BIAS Delay педал (https://www.positivegrid.com/bias-delay/). Неговото официално представяне беше преди месец и продължава традицията на фирмата да предоставя хардуерен еквивалент на BIAS софтуера. За тези които се чудят какво е BIAS - това е софтуер, който симулира реален хардуер с голяма точност. Интересното обаче е че можете да модифицирате компонентите от веригата както си искате. При усилвателите например можете да сменяте типа на лампите, трансформаторите, филтрите и т.н. При дилея можете да избирате типа дилей, модулацията, тон характеристиките на всеки етап от схемата, напрежението и всякакви такива техничарски неща. Ако не си падате електроманиак - имате възможност да си изберете от стандатните фабрични дилеи или да си свалите от дилей клауда присети направени от други хора. 

 

Едно от най-интересните места на изложението винаги е била частта посветена на ProLight & Sound и най-вече първата чст от името - светлината. Светлини, лазери, екрани и всякакви чудесии. Тази година съм ви подбрал две демонстрации, първата е на ADJ,  а втората на Kvant. Вижте ги, няма да съжалявате.

 

 

И така стигаме до анонсираните преди панаира Pedal Mania и Brandworld Camps. Педал манията беше едно от най-интересните места за китаристите на цялото изложение. Както можете да видите от снимките в галерията на сайта, там бяха селектирани ригове от педалчета, не знам от кой но нямаше безполезни селекции. Включително захранванията бяха подбирани много внимателно според рига. Както предположих в анонса преди панаира, повечето ригове бяха пригодени за тестване на слушалки, но имаше и четири пригодени за усилватели. Предоставените китари също бяха на ниво. Между другото позволено е да си внесете личен инструмент с който да пробвате разните усилватели и ефекти. 

 

 

Лагерите също бяха доста интересни, в малки залички, за около 30 - 40 човека събрани плътно, “лектори” показваха майсторство. Китарните и барабанните ригове бяха сложени на специални подвижни платформи, които всеки може да разгледа. Инструментите, ефектите и микрофоните са свързани с кабели и един мултикор.  Когато дойде време собственикът на рига да влезе в лагера, тези платформи се придвижват до мястото,  включват мултикора и той започва да свири. С други думи всеки може да види кое как е свързано и същевременно не се губи почти никакво време при смяна на музикантите. За ваше съжаление в стаичките на лагерите не се разрешава да се снима видео. Но пък съм снимал почти всички ригове. Все пак успях да снимам изпълне на Anika Nilles извън кампа но него ще го пусна утре, понеже все още не е обработено.

 

 

 

И накрая ще ви представя китарен усилвател на батерии от Joyo Amps - Jam Buddy. Първоначално го помислих за луупер по името но то се оказа усилвател с презареждащи се батерии ( 3 часа за свирене ), блутуут връзка и два вградени 2х4 вата говорители. Много ми хареса идеята. Очевидно това не е усилвател с който ще свирите на живо, но е много удобен за тренировки. Два канала, всеки с по два режима на работа, приятелски настроен към педалчета и ехо за колорит. Има един вход за китара и един изход за слушалки, ако не искате да му позвате говорителите. За какво му е блутуут? Ами за да си пуснете бекингтрак от телефона. Минимално но достатъчно. 

 

 

 

Това е за днес. Вижте нашия youtube канал за още видеа, както и галерията на сайта за още снимки, няма как да опиша всичко което съм снимал.