Събота Май 18

Стабилизирано и филтрирано 9v захранване за китарни ефекти

image9v.
Целта на този урок е да ви научи как можете сами да си модифицирате евтин захранващ адаптер така, че да изчезнат проблемите с брум и шум (а и не само), които възникват от липсата на стабилизация филтрация в тези евтини устройства. Можете да захраните няколко ефекта, като общият им брой зависи от консумацията им. Най-малко харчат Уа педалите - 2-3 мА, драйв педалите - около 10 мА и други аналогови ефекти. Цифровите дърпат 4-5 пъти, а може и повече. Информация за консумацията често има на гърба на ефектите или в документацията им, а може да бъде намерена и в Интернет. Крайният резултат от този мод не претендира да е супер изряден и на световно ниво - това е бюджетно решение за ентусиасти и любители на модовете. За професионални цели може да се закупи истинско захранване за много ефекти, както го прави примерно Nikifena, или както са ония супер скъпи западни негови събратя Dunlop, Voodoo и разни други.

За основа на този ми проект послужи небезизвестното "Ultra clean 9vdc Power Supply". Могат да се направят много и най-различни вариации по схемата, да се използват различни компоненти и т.н. Например използване на по-качествени стабилизатори като LM317, трафове с отделни намотки (и стабилизатор) за всеки ефект и т.н. За домашно-репетиционни любителски нужди (а и не само) това върши повече от чудесна работа. Тествано многократно и доказало се при тежки условия.

 За да го направим са необходими следните джаджи:

  • Захранване (или само трансформатор), който дава 12-15 волта. Аз предпочитам тези универсалните адаптори, защото си имат готина кутийка, няколко накрайника, а и използвам част от елементите вътре.
  • Следните ел. компоненти:

- Монтажна платка;
- Стабилизатор TL7809;
- Електролитен кондензатор 1000мФ, мин. 16в - 2 броя; (на тази снимка са различни, но после намерих еднакви, както се вижда по-натам);
- Керамичен кондензатор 100 нФ, мин. 16в - 2 броя.

  • Инструменти.
  • Поялник, калай, колофон.
  • Силиконов пистолет (не се вижда на снимката).
  • Мултицет, за измерване на резултатите.

 Модификацията се извършва в следните стъпки:

01. Махаме болтовете на адаптера и изваждаме вътрешностите. Схемата е елементарна - траф с няколко вторични намотки, които дават различни волтажи, селектор за волтажа, индикатор за работно състояние (светодиод), изправителен блок (грец), филтриращ кондензатор.


02. С цел да е максимално лесно обратим процеса, аз оставям селектора на волтажите (който не ни трябва - можем да вземем захранване директно от намотката за 12 волта), след това индикатора за работно състояние, изправителния блок. Филтриращият кондензатор също може да се ползва, но с цел всичко да е заедно го махам и него.


03. Това е моята схема, по която правя модификацията.

цъкни за да видиш схемата

04. За да завършим схемата трябва да добавим един електролитен кондензатор 1000 мФ, един керамичен кондензатор 100 нФ, стабилизатора TL7809, втория електролитен кондензатор 1000 мФ, втория керамичен кондензатор 100 нФ. Вземаме една монтажна платка и нареждаме двата електролитни кондензатора заедно със стабилизатора както е показано тук. Обърнете внимание, че двата кондензера за с противоположна ориентация! Гледайки стабилизатора фронтално, левият му крак е вход, десният е изход, а средният е маса.

05. Изрязваме краката на стабилизатора като оставяме да стърчи половин-един милиметър(аз действам с нокторезачка). Запояваме плюс крачето на кондензатора С1 за далечния крак на стабилизатора (което е входа), а минус крачето му за средния крак на стабилизатора (маса). Плюс крачето на кондензатора С2 запояваме за близкия крак на стабилизатора (което е изхода), а минус крачето му отново за средния крак на стабилизатора (маса).


06. Добавяме двата керамични кондензатора - един на входа и един на изхода. Не е семантично издържано да бъдат от другата страна на платката, но с цел миниатюризация на проекта... wink.gif Те нямат поляритет, така че посоката няма значение - важното е едното краче да е на плюс, а другото на минус. Моите съм ги сложил така, че да се виждат стойностите.


07. Добавяме на входа на платката ни два проводника (червения и черния), които в другия си край ще бъдат съединени след греца. Кабелът, който излиза от адаптера запояваме на изхода на платката ни. И на двете места е важно да спазваме поляритета!

08. За да не стане късо съединение и да опукаме нещо заливаме всичко със силикон. Може да се направи и с изолирбанд или пък да се сложи в найлонче и т.н., но така според мен е по-суперско. Все пак за по-голяма безопасност, предвид отделянето на топлина в корпуса и съмнителното качество на силикона, е добра идея да разделим новодобавените елементи от останалите с малко картонче.

09. Натъпкваме всичко в кутийката, затваряме и сме готови за тестове!


 

10. Измерваме напрежението на свободен ход - 8.93 волта. Доста добре, почти като истинско!


 

11. Имах само два ефекта под ръка, но все пак са достатъчни за бърз тест.(Искам да вметна, че така съм захранвал 1 цифров и 5-7 аналогови ефекта без проблем. Да, има по-издържани схеми и методи, но тук не претендираме за про изработка!).
С товар напрежението пада в напълно приемливи граници - 8.74 волта. Всичко бачка на 6. Доволен съм от резултата!

 

 

В заключение искам да кажа, че нямаше да успея без помощта на нашите съфорумци Nikifena & Metalhammer, които ми помагаха с акъл и разяснения! Благодаря!