Петък Апр 19

Musikmesse 2015 и Pro Light And Sound - предстартово броене

imageПанаир

Цялата музикална индустрия ще бъде там, а ти?

 

 

 

Остават два месеца и половина до началото на най-голямото изложение за музикални инструменти и оборудване в Европа – Musikmesse, както и паралелно провеждащото се Pro Light And Sound. Между 15-ти и 18-ти Април в рамките на 4 дена за пореден път във Франкфурт на Майн (Германия), ще си даде среща цялата музикална индустрия. От производители, през издатели, дистрибутори, професионалисти ( в това число много звезди ), любители , та чак до обикновени фенове. Това всъщност е и идеята на двете изложения - да подпомогнат  контактите между различните звена в музикалната индустрия.

Едно от десетте неща, които всеки музикант трябва да направи през живота си.

Ще се опитам колкото ми е възможно по-ясно да ви разкажа за Musikmesse и Pro Light And Sound, но толкова много неща искам да напиша, че направо не знам от къде да започна. Отделно имайте в предвид, че това което ме е впечатлило мен и ще ви го разкажа е една малка част от нещата, които се случват там. Истината е че това трябва да се види. И ако трябва да напиша само едно изречение то ще е „Идете и го вижте”. Знам че сте гледали много видеа, чели сте статии или сте гледали снимки. Не е същото. Още повече че посещението във Франкфурт е напълно по джоба дори на български музикант. Така, че сложете си тази отметка в списъка „10 неща, които всеки музикант трябва да направи”. Всъщност изпълнявайки тази точка, вие вероятно ще изпълните поне още две или три други от списъка ви. Например "Да отида на концерт в чужбина", "Джордан Рудес да ми свири на ушенце", "Да се запозная с Фаб Дюпон", "Да свиря на мнооого скъп Gibson" и т.н. Малко по-долу ще ви дам подробна информация как можете да направите това и кое колко струва.

Размерът има значение.

Да започнем обаче със мащабите на двете изложения. За да придобиете представа колко е голямо цялото нещо, ще ви кажа че не е възможно за 4 дни да разгледате всичко. Под разглеждане имам в предвид не просто да погледнете нещо но да седнете, да пипнете и да пробвате. За това ако решите да отидете е добре да си направите план с приоритети и да го следвате. Наистина, не преувеличавам. Двете изложения се намират в да го наречем панаирен град. Той е толкова голям, че си има собствени маршрутки, които циркулират през всички зали. Всяка зала е на поне 2 етажа, като на всеки етаж има десетина реда с по педесетина изложителя на ред. Всичко е подредено уж тематично. Например зала за ударни, зала за  китари, зала за усилватели и т.н. Обаче поради разнообразното производство на определени компании и предпочитанията им целия им асортимент да е на едно място, разделението не е толкова строго. Например Yamaha си имат собствена зала. За това примерно ако искате да видите всички китари ще се наложи да обиколите няколко зали. И тук има още нещо на пръв поглед объркващо и това е теоретичното разделяне на цялото събитие на Musikmesse и Pro Light And Sound. Ако ме питате мен, това всичкото си е едно цяло. Още повече с един билет се посещават и двете изложения.  И ако търсите даден производител в каталога на Musikmesse, може спокойно да решите че го няма а той да е в зоната на Pro Light And Sound. Звучи объркващо но всичко всъщност е доста подредено. Можете лесно да намерите кое в коя зала е, между залите има движещи се пътеки, за улесняване на придвижването, навсякъде има информация и всички говорят английски.  Но не всичко е в залите! И извън тях има щандове, сцени, демонстрации, концерти и какво ли не. И накрая само за информация миналата година изложенията са посетени от над 65 000 човека от 120 държави. Имаше и доста българи но за това по-нататък.

Защо трябва да отидете?

За пореден път ще бъдат показани най-новите продукти, включително прототипи, които всеки може да пипне и пробва. Ще има безброй демонстрации от любимите ни музиканти, автографи, концерти, много подаръци и изненади за посетителите. Най-ценното от всичко, поне за мен си остава контактът лице в лице с хората. Били те рок звезди, бутикови производители или любимите ни демонстратори от YouTube. Всички са отзивчиви за снимки, автографи, въпроси. Едно е да ги гледате в тубата, съвсем друго е да си лафите на живо. И не на последно място пълно е с безплатни неща: писалки, флашки, перца, ключодържатели, списания и т.н..  Тук дори не слагам брошурите и рекламните материали.  На почти всеки щанд има някаква томбола. И то не за перца и струни ами примерно Gibson даваха по няколко китари на ден, Universal Audio даваха най-новия си интерфейс – Apollo Twin и т.н.. Наистина е страшно трудно да си направи човек програмата за деня, така че да не изпусне нещо. Лично аз очаквам много приятни изненади и тази година, позовавайки се на опита си от предишните. Предпоставки има много, една от тях е че Pro Light And Sound ще се проведе за 20-ти път.

Какво ново?

На територията на Musicmesse ще има специална B2B ( business to business ) зона, която създава възможност за обединяване на разговорите свързани с продажбите, маркетинга и доставката на едно място и провеждането им в професионална атмосфера. Целта е да се подобри качеството на бизнеса и съответно достъп ще имат само подбрани търговци и топ дистрибутори.

Актуално за Musikmesse 2015 е също така насърчаването на млади таланти. За тази цел музикалният панаир отваря врати два дни преди официалния старт. В специалната секция Music4kids ще бъде представена обширна гама от предложения сред които и изключителни инструментални творения, звукови експерименти и музикални принадлежности.

За първи път тази година организаторите отварят за посещение и Петък – 17-ти Април. По принцип до сега за свободно посещение беше позволен само последният ден ( Събота ). Както ви казах не е лесно да се разгледа всичко, което ви е интересно, камо ли за един ден, така че това е една чудесна новина за посетителите а и за изложителите. Така ще имат повече време да комуникират с крайните клиенти.

Да поговорим за пари.

И така, колко ще ви струва едно посещение във Франкфурт? Общо взето отговорът е колкото по-рано го планирате, толкова по-евтино. До там можете да стигнете с кола или със самолет. Първото е по-евтино и по-приятно ако вземете и ваши приятели. Билет за самолет отиване и връщане струва около 200 евро (към днешна дата). Бюджетните компании са по-евтини. Нощувката започва от 40 евро на вечер, а в хостел може и по-малко. За феновете на каравани и кемпери има специална зона, която струва 25-30 евро на вечер за каравана/кампер. Можете да проверите за свободни места в хотели и хостели, както и съответните цени в booking.com. Храната на територията на панаира е в изобилие, на всеки ъгъл се продават традиционните наденички с бира и картофи, цената е около 10 евро за порция. Естествено има и богат избор от ресторанти  за по-претенциозните. Извън панаира също има доста места, където може да се яде, там също цените започват от 10 евро. Така че грубо ако решите да посетите двата дена ще може да се вместите в бюджет от около 200 – 350 евра в зависимост от това с какво пътувате и къде отсядате. Включвам и цената на билетите от 20 евро за ден. Други разходи реално нямате. Концертите са безплатни, презентациите също. Ако си харесате нещо и искате да си го купите, повечето неща се продават на доста добри цени но се взимат в края на последния ден ако са единична бройка. Естествено първо ги капарирате. Доста фирми предпочитат да си спестят разходи по транспорт за връщане и продават изложените екземпляри след края на изложението.

Това е за момента, малко дълга статия се получи, но надявам се да е полезна. Музикант,орг отново ще има пратеник на панаира, така че който не дойде може да разчита на своевременно информиране. Припомненте си акцентите от предишните години като разгледате снимките в нашата галерия и посетите youtube канала на muzikant.org.

 

П.П. Нещо много важно забравих да спомена. Билетът за Musicmesse или Pro Light And Sound служи и за билет в градския транспорт. Това включва метро, влакове, автобуси и трамваи.

Коментирайте тази статия в нашия форум.