Петък Юли 12

Настройване на барабани част 1

imageКак?

Здравейте приятели!

Казвам се Цветан Георгиев и вече повече от 20 години се занимавам с барабани. За това време съм работил с много от най-известните имена на българската музикална сцена, като в същото време имам и един от най-многобройните курсове ( класове) по барабани в България.

Преди години, аз самият се сблъсках с проблема за настройването на барабани.

Не знаех кое е правилно и кое не. Затова сега искам да споделя с вас опита си по този въпрос, натрупан през годините и ще се радвам всеки тук да намери нещо полезно за себе си. Предварително искам да препоръчам книгата DRUM TUNING на Larry Nolli, от която почерпих доста полезни съвети по темата.

 

Какво е настройване ?

 Всеки музикален инструмент се налага да бъде настройван, за да звучи в хармония с останалите инструменти. Трудно ни е да си представим, че китарист, тромпетист или цигулар биха свирили на концерт без да настроят инструментите си. Резултатът ще е ужасяващ и доловим дори за немузикантското ухо. За сажаление, не така стоят нещата с барабаните. Масово барабанисти излизат и свирят, без изобщо да им прави впечатление начинът, по който звучат. Други не знаят как да постигнат даден звук, като в повечето случаи взимат поредица от грешни, дори комични решения (Махат резонаторни кожи, пълнят барабаните с какви ли не парцали и т.н). Не са малко и тези, които вярват, че само от конкретен скъп инструмент могат да извадят звука на своите мечти. Истината е, че ако всеки барабанист знае някои прости правила може да постигне добро звучене и от по-скромен инструмент. 

Какво трябва да знаем преди да пристъпим към настроиване на барабаните?

Искам още в самото начало да поясня, че няма един единствен правилен начин за настройване на барабани! Също така, няма и конкретен точен тон (звук), на които се настроива даден барабан. Настроиването е серия от персонални решения, но за да постигнете добър правилен звук, трябва да се съобразите или по-скоро да си отговорите на следните въпроси:

 • Какви кожи да ползвам?

 • Колко да опъна всяка от тях?

 • Каква комбинация от кожи да избера (между бойни и резонаторни)?

 • Как да настроя всеки барабан спрямо останалите?

 • Дали да използвам някакъв вид сордини? 

Вземайки тези решения обаче, трябва да се съобразим и с някои качества на звука, които се влияят от тях!

 • Pitchкачество на звука, което означава точния тон или височина. Влияе се преди всичко от натягането на кожата.

 • ToneХарактеристика на звука. Влияе се от модела (типа) кожи, от комбинацията между горна и долна кожа и от това дали използваме сордини.

 • Clarity или чистотата, яснотата на тона. Влияе се от всички горни фактори (от натягането на кожите до модела им) .

 • Sustainили дължината на тона. Влияе се също от всички по-горе изброени фактори.

  Трябва да имаме предвид, че изборът на кожи влияе на:

 • Stick responseили отскока на палката. Определя се от натягането на кожата, типа кожа, както и от това дали използваме сордини.

 • Durabilityили издръжливостта на кожата, зависи преди всичко от типа и!

Сега, след като имаме представа какъв звук искаме да постигнем, можем да пристъпим към избора на кожи! Ако пък не знаем какво точно звучене търсим, може просто да експериментираме.

 По въпроса за видовете кожи колеги от форума са дали доста изчерпателна информация, която можем да ползваме. Все пак няколко думи по този въпрос.

Кожите са основно тънки, средни и дебели. Те могат да бъдат единични, двоини, двойни маслени, с покритие и т.н . Съвсем не е задължително, цялият комплект барабани да е с еднакви  кожи. Спокоино барабанчето може да е с един модел кожа, касата с друг, високите томове с трети, а флор томовете с четвърти. Това е лично, персонално решение. Не е без значение и материала, от който е изработен барабана. Примерно аз ползвам единични- coated (с грапаво покритие) кожи и за двата си комплекта барабани. На Yamaha Birch Custom оставям горните кожи по-отпуснати от долните, докато на Tama Rock Star DX звученето е по-добро, когато горните кожи са по-опънати от долните.

Кожите, според вида си, имат следните характеристики:

 • Тънките кожи имат висок pitch, светъл тон, сухо звучене и дълъг sustain, като дават добър отскок на палката, но нямат дълъг живот.
 • Средните кожи имат средни на горните показатели.
 • Дебелите кожи имат нисък pitch, “мокър тон и къс sustain, но имат лош отскок на палката. Естествено, те са по-здрави от тънките и средни кожи.

Ето защо е смешно да свириш твърда музика, търсейки ниско звучене с тънки кожи, които съответно да отпуснеш много и налепиш с какви ли не парцали.Трябва да се знае, че изборът на боини кожи влияе върху следните фактори: Pitch, отскок на палката, чистотата (яснотата) на тона, и издръжливостта на кожата. Изборът на резонансна кожа влияе пък върху: Sustain-на и цвета на тона! Съветвам обаче, да ползвате дебели кожи само, ако често късате средните! 

Как да разберем кога една кожа е за смяна ?

Има няколко показатели, по които може да се познае, че една кожа е за смяна:

 • Кожата е твърде разпъната.

 • Загубила е чувствителността на отскока на палката.

 • Неспособна е да се настроива.

 • Кожата е спукана или напукана.

Сега вече, знаеики всичко казано дотук, можем да преминем и към отделните операции по настройване на нашите барабани!

Тук можете да обсъдите статията във форума:

forum.muzikant.org - Настройване на барабани - Цецо Георгиев