Събота Май 18

Смяна на струните на китара с плаващо тремоло

imageМайсторлък

Преди известно време открих този метод за смяна на струните в YouTube и реших да го опитам. Хареса ми много, тъй като е по-лесен и бърз спрямо "нормалния" метод за смяна на струни, който дотогава използвах. За по-лесно го наричам "С топче горе". Предполагам, че и доста от вас ползват "нормалния" начин, освен може би малцината разполагащи  с трем-блок, който позволява да се вкарват струните в него директно с топчетата. Естествено слагането на струните по този начин няма да ви помогне да свирите по-добре, но можете да спестите малко от досадното време за товаи да го уплътните с нещо по-полезно като например тренировка на Paul Gilbert Style String Skipping Triplet Arpeggios.

 

Какво ще ни е необходимо:

  • Трем туул или шестограм
  • Някакъв почистващ препарат
  • Подложка за бриджа
  • Нови струни
  • Стринг Уайндър (струнонавивачка? )
  • Клещи
  • Тунер
  • Китара, разбира се
Първо трябва да премахнем старите струни. С помощта на трем туул-а (или шестограм) развиваме болтовете, с които се заключват струните при нъта. Желателно е да запомним как точно са били и след приключване на цялата операция да поставим "пирамидките" на същите места и в същата ориентация. Предвид различната дебелина на струните, те са си направили леки "гнезда", в които струната влиза, като това важи в особена сила за елемента, стягащ 3-та и 4-та струна (там разликата в дебелината е най-голяма):
Следващото нещо е да използваме някакъв тънък предмет, който да поставим под бриджа. Това не е задължително, но помага при поставянето на струните след това. Можете да ползвате някаква линийка или друг пластмасов предмет. Аз лично съм си направил такъв "инструмент" от един капак за 8 см CD-ROM диск. Не е най-доброто, но все бързам когато сменям струните и нямам време да си измайсторя нещо по-културно. Въпреки това, в сравнение с нещата, които съм виждал в нета (ножове/вилици и т.н.), смятам че това е един приемлив вариант. Важното е да е достатъчно здрав да издържи пружините и в същото време да не нарани финиша на китарата:

Вече можем да започнем отпускането на струните. Използването на специален инструмент за целта не е задължително, но определено помага ДОСТА, за да спестим от досадното навиване. Освен това нека си признаем - никой не иска да му се износят преждевременно ставите от връткане на ключове: Tongue out

След като струните са отпуснати можем да ги отключим долу при бриджа и да ги извадим оттам:

Внимателно ги измъкваме и горе при нъта и ги вади от ключовете:

Старите струни не изхвърляме - криза е! Аз ги "скалпирам" и събирам топчетата в един буркан. Самите струни могат да се ползват за направа на метълски гривни (в комбинация с топчета или без) и други. Искали са ми ги и за доста малоумни неща като лов на щука, DIY машинки за татуировки и дори за чистене на зъби:

"Обезструнената" китара е готова за щателно почистване, което е невъзможно през повечето време, когато китарата се ползва. За целта ползваме някакъв почистващ препарат. FastFret също върши работа частично, но нищо не може да се сравни с лимоновата вълшебна Формула 65 за фретборд на Dunlop!

Намазваме по няколко прагчета, след което забърсваме с парцалче. Стара тениска също ще свърши работа, но друго си е, когато разполагаме с някаква тарикатска кърпичка:

Време е да слагаме новите струни. Започваме да вадим от кутийката и да слагаме струните една по една. Редът не е важен, стига да не объркаме местата им:

Точно тук започва интересната част! Поставяме струната, като първо пъхаме "голия" край горе в ключа, а след това издърпваме струната надолу към бриджа, докато топчето опре в ключа. Повтаряме операцията за всяка струна, като внимаваме за местата на струните:

След като всички струни са поставени е време да извършим единственото рязане, което е необходимо при този метод - долу след бриджа. Издърпваме добре струните и ги режем на около 4-5 см след мястото, където трябва да влязат в бриджа (трябва да оставим достатъчно дължина, за да се получат минимум 2 оборота горе при ключовете). Това при мен е долу-горе след винтчетата за фина настройка. Заради различната дебелина рязането е по-лесно на двойки - 1 & 2, 3 & 4, 5 & 6. Поставяме ги една по една в бриджа и стягаме леко. Като казвам леко имам предвид леко! Всякакви издевателства като оборот и половина и четвърт назад след скъсване на резбата са крайно безполезни! Докато аз затягам със свободната ръка притискам самия saddle надолу в края му, който започва леко да се повдига. Това се прави с цел да не търсим нови части за бридж, които се чупят именно при зловещо стягане на струните долу:

При поставянето на струната в бриджа гледаме отвора на топчетата горе при ключа да са ориентирани хоризонтално. Това се прави в момента на заключването им, за да няма нежелани усуквания и странно звучащи струни. Освен чисто естетическата гледна точка (всички да са в една и съща посока), това помага и за последващото стягане:

След като всички струни са поставени в бриджа, китарата изглежда така:

Започваме да навиваме струната горе. Отново за да пестим време може да ползваме string winder-а.  На всеки 1-2 оборота с него опъваме леко струната със свободната ръка, някъде по средата на мензурата или където ви е удобно. Най-важен е първия оборот - струната при навиването си трябва да мине под топчето и след това всяка следваща намотка трябва да минава под горната, така че да се навиват една под друга в посока към главата на китарата. Намотки тип "както доде", "една връз друга", "телен хаос" и други такива не помагат за нищо друго освен за непрофесионалния и неестетичен вид на инструмента:

Когато струните вече са навити и достатъчно опънати, пластмасовата подложка под бриджа сама ще падне:

 Остава ни час-два настройване и китарата е готова. Tongue out Шегичка. Надали отнема повече от 10 минути. За някои може би е малко много, но това е цената, която плащаме за привилегията да имаме възможността да правим "дайв бомб", "цвилене", "хъркане", "хеликоптер", "моторетка", "малко слонче търси майка си" и всякакви други ефекти с тремолото:

Ето и крайния вид на поставените струни с топчета горе при ключовете - интересно, сигурно и елегантно!