Петък Юни 21

String Tension - част II

imageCorrect set?

Това е още една малко странна статия, но смятам че немалко хора ще открият в нея непозната и интересна информация. Както и ще могат да си обяснят някои проблеми, които са усетили, но не са знаели причините за тях.

Част II:

Тъй като обаче трудно вярвам на нещо написано (особено на надписи "Нечупливо"), реших да проверя теорията на господата от ZacharyGuitars чисто математически. Открих в сайта на D'Addario един доста добре написан .pdf - String Tension Specifications. В него в табличен вид са описани честотите на нотите в херци, размерите на всички техни модели струни, масата им, теншъна. Може да се види и формулата за изчисляване на теншъна.

image

Използваните величини са: UW - Unit Weight (теглото в паунди на линеен инч); L - Scale Lenght (дължината на вибриращата струна(разстоянието от бриджа до нът-а) в инчове); F - Frequency (честотата на трептене на струната в херци). За да се изчисли теншъна на струната се използва формулата: T = (UW x (2 x L x F)2) / 386.4 Ако пък имаме стойността на желания от нас теншън ето формулата, която ни трябва, за да изчислим размера на струната: UW = (T x 386.4) / (2 x L x F)2

Та седнах аз малко да посмятам и да си сглобя един теоретичен сет с идеята по-натам да си поръчам кастъм комплект от някоя марка - например D'Addario. Поне разполагах с подробна документация за техните продукти. Знаех скалата на китарата си от спецификациите й, а данните за честотата на трептене и масата на струните взех от .pdf-а на D'Addario. Оптимизираните стойности за теншъна взех от ZacharyStrings.com. Свиря с китара с плаващо тремоло и струни 9-тки, така че реших да се придържам към тях. В крайна сметка се получи следната таблица:

image

В първите три колони са номер на струната, нотата и честотата й на трептене, които са общи за всички сетове в стандартен строй. Следващата група от 3 колони се отнасят до стандартния сет 9-42. Диаметърът, теглото и теншъна отговарят на стойностите както в таблицата на D'Addario, както и на резултатите при изчисляване с формулите.

Последната група от 3 колони е за кастъм сета, който бих искал да си направя. За него теншън стойностите са от ZacharyGuitars, а теглото съм изчислил по горната формула. Последната колона е оптималната стойност, която се получава за диаметъра на всяка струна.

Стойностите след леко закръгляване в стил "всичко коз" cool бихме могли да приемем като:

image

Сега отново ползвайки таблицата на D'Addario можем да изберем най-близкия до горните стойности предлаган от тях размер. Или на някоя друга марка. Лошото е, че много малко предлагат достатъчно чисто техническа информация.

Трябва да се отбележи и факта, че еднакъв размер струни от различни марки определено не са с еднакъв теншън. Може и повечето да са еднакви или доста сходни, но има и изключения. Така че според мен важен е извода не толкова за абсолютните стойности, които се получават след изчисленията, а по-скоро възможността да се ориентира човек кое точно куца при фабричните сетове и какво евентуално да се избере при поръчването на кастъм такъв.

В интерес на истината преди да попадна на този сайт не бях се замислял по тези въпроси, но бях забелязал (а в последно време още по-осезаемо), че нещо не е баш наред с размерите/теншъна. Чисто субективната ми преценка тогава беше, че 3-та е доста "по-тежка" от 2-ра, а 6-та е ластична и невзрачна и рехавее при метълизми с палм мютинг. След като се запознах с всичко по-горе, просто сглобих парчетата от пъзела и всичко дойде на мястото си. Просто нещата паснаха перфектно - субективното ми и непредубедено усещане за нещата от една страна и теоретичната обосновка с точни стойности от друга страна. Веднага след "прозрението" бях невероятно щастлив, но оставаше въпроса дали и на практика ще се усети разликата. И тъй като не вярвам на теориите докато не ги проверя емпирично, реших да се снабдя с няколко сета от предлаганите струни преди да експериментирам с кастъм комплекти от други производители. Без много да му мисля закупих няколко сета. Единият размер беше за нормален строй, който сложих на Ibanez китарата с плаващо тремоло. Другия беше за DropD строй, който намери приложение на един Cort KX-5 с ТОМ бридж. Честно казано 6-тата на този втория строй ми се стори доста дебела (шублера показа някъде над .052), но сета за нормалния строй пасна идеално и останах изключително доволен. Не се наблюдаваше и такава "дупка" между втора и трета, каквато бях свикнал да имам със стандартните размери струни. Определено ще атакувам един кастъм сет Elixir в скоро време!

Всичко описано по-горе може да бъде изчислено за всеки един комплект и строй, дори за китари с различен брой струни, така че всеки един да може да си направи свой собствен сет или поне такъв с максимално близки до желаните стойности размер и теншън.