Събота Юли 13

За един малко по-добър звук

imageВидео

Малко за звука на групите

В последно време нещата стоят все по-добре. Според мен, това се дължи не само на по-доброто оборудване на клубовете и групите, а и на натрупания опит от музикантите и мениджърите на клубовете. Ами колкото и да е странно, трябва да си признаем – клубният бизнес проходи. Естествено издънки...дал господ, ама тоталните трагедии са все по-редки. Не мога да тврдя, че съм обиколил всички световни клубове, но съм бил тук-там. Честно да ви кажа...можем да им се опрем. Аре стига хвалби! Сега малко по темата:

Далеч съм от идеята да ви отварям на топлата вода, ама от годинките, прекарани по клубовете, на млади години като китарист, по-късно по студията и по разните чужбини като тон-инженер, съм открил някои неща, които ще са ви от полза, пък и няма да си трошите главите и ушите на публиката, за да ги откривате сами.

Първото нещо, което трябва да направите, след като се договорите за клубно участие, е да пиете по едно в клуба, ако не сте редовен посетител естествено . Ама това в някои от дните преди гига. Преди да сте си поръчали второто, хвърлете едно око на сцената, апаратурата, ако е там и общо взето прецене как ще се подредите и дали няма да ви трябва кабел, примерно 36 метра стерео петица към два канона, и ако не може да се разминете без подобно чудо, си го набавете предварително. Ако сцената е малка, както в повечето случаи, помолете примерно барабаниста си да не използва, ако е възможно, 5 тома, 9 чинела, 2 фуса или китариста да не мъкне всичките си кубета, барабар с м-вето...и т.н. При положение, че не ви се е случвало, идете и чуйте някоя друга група в същия клуб и въобще направете пълно разузнаване на обстановката...както е казал -как му беше името (б. р. мечо Пух): “Колкото повече – толкова повече!”

И сега по същество – soundchec - какво се получава на практика?

Пъхаме един микрофон в кацата и почваме да въртим корекциите на пулта, докато ни клепнат ушите и ни заболят коремите. Това някъде около час, след това - нещо подобно с баса, докато стигнем до китарите, вече гърлата са ни пресъхнали, клавирът, така или иначе, няма да се чува, а вокалните микрофони, така или иначе, ще правят микрофония ...не винаги картинката е точно тази, но поне с моята група беше нещо подобно навремето.

Ето ви един начин нещата да станат малко по-добре и малко по-лесно:

1. Разположете всичките инструменти и апаратура по сцената.

2. Сложете микрофонните стойки.

3. Поставете микрофоните.

4. Чак в този момент включете кабелите и ги поставете така, че да не се пречкат много- много.

5. Ако използвате кубета, ги включете сега и се опитайте да направите акустичен баланс между барабаните, китарните апаратури и т.н. Ако те звучат изравнено много ще ви помогне по-нататък. Вярно, че кубетата обикновено звучат най-добре като са усилени на 18, ама...

6. Сега е моментът да отидете до миксера и да се уверите, че е ресетнат на 100%, тоест всички корекции са на 0, няма включени разни джаджи и т.н.

7. Сложете всички панорами на 0 и... сега може soundcheck-а да започне.

8. Вдигнете мастерфейдъра някъде около нулата и се постарайте там да си остане до края на вечерта. Ако имате проблем със силата на звука, се опитайте да оправите нещата от крайното стъпало - това е по-добрият вариант, от намалянето на мастерфейдъра, защото така миксерът ще работи в оптимални динамични рамки. Предполага се, че всички останали фейдъри все още са на нулата.

9. След това вдигнете гейн потенциометрите до оптималното ниво за всеки един канал – малко преди светването на индикатора за премодулация. Много грешно мнение е, че понякога е добре някои от тези индикатори да просветват лекичко чат-пат. Да, ама така миксерът работи в ненормален режим, захранващият трансформатор се товари излишно, а това , особено при по-евтините модели, влияе на динамиката на всички канали.

10. Първият фейдър, който трябва да усилите не е този на касата! Вдигнете този на вокалния микрофон малко преди нивото на микрофония и тогова започнете с грубия баланс по нормалния ред. Каса с бас, китари и клавири и накрая соло барабан с вокали.

11. Тук вече започва първият ви сериозен проблем – нивата. Всички музиканти без никакви изключения, повярвайте ми – дори и световни звезди от Арена ди Верона примерно, по време на sound-check маркират. Винаги го имайте предвид!

12. Ако имате почти готов микс на нивата, започнете със стерео панорамите, ако въобще системата е включена стерео, разбира се. Наблегнете повече на избягването на микрофонията – ако един мокрофон е в лявата част на сцената, го пуснете повече в дясната – отколкото на същинската стереофония.

13. Е, сега е моментът да пипнете ниските на касата. Откога ви сърбят ръчичките, а? Използвайте еквилайзерите възможно по-малко и, по възможност, повече за подтискане, отколкото за усилване на дадени честоти. Ако нещо не звучи, първо се опитайте да оправите нещата от самия инструмент- за китарите от кубето или разположението на микрофона пред кубето, или опитайте с друг микрофон, за барабаните от настройката на самите барабани или отново от микрофон и т.н...това вече е една друга тема. Обикновено всеки, който има отношение към саунденджинерлъка (има ли такава дума?), има запамеметени едни примерни честотни характеристики за всеки един инструмент – 120 Hz, 5kHz честотни пикове на касата, 500 Hz с 3 децибела надолу за вокала и т.н. Моят съвет е – забравете ги! Действайте според ситуацията и се доверявайте само на ушите си. Ако касата звучи добре в целия микс и без корекции, си я оставете така. Освен това, ако параметрика е нагласен на 1 kHz примерно, не значи непременно, че работите върху тази честота, защото имат значение акустичните характеристики на боксовете, най-вече резонансните им честоти и характеристиките на самото помещение. И последно - за еквилайзерите: Използвайте ги не толкова, за да променяте характера на даден инструмент колкото, за да го вкарате в микса.

14. И малко за разните компресори, реверби и т.н. периферия. Наистина, те са много важна част от микса, но ако са евтини или непознати модели, ги използвайте много пестеливо или, ако може, въобще не ги използвайте. За тях по-подробно може би ще си поговорим някой друг път.


Тук можете да обсъдите урока във форума: forum.muzikant.org - За един малко по-добър звук - Fender