Понеделник Сеп 25

Името на групата

imageБанда

Ще поговорим за името от гледна точка на маркетинга. Така че, оставете чувствата настрана.

Имидж

Да поговорим за имиджа на групата ви. Но трябва да имаме предвид основната пречка, когато се опитвате да се рекламирате в Интернет. Той е основан на текст, не на визия. Разбира се, вие може да имате сайт на групата си с видео от последния ви концерт, но какво от това? Как човек, сърфиращ в нета ще стигне до него и защо? Текст! През търсачка или линк от друг сайт.

 

За да сте впечатляваща група, трябва да започнете с впечатляващо име, за да накарате хората да чуят вашата музика. Запомнете това!

Текстът в нета е вашият етикет. Как ще накарате някого да избере точно вашето име, вашата песен от списъка? Като го впечатлите с името си.  

Значи ли това, че ако сте вече няколко години на сцената, трябва да промените името си? Може би. Феновете ви ще знаят, че това сте вие (просто използвайте фразата “някога известен като…”). Ще видите, че работи.

Ако пък сте особено привързани към името си (например, ако това е вашето собствено име), просто приложете тези идеи в заглавията на песните си.

Близо до публиката

 

Тъй като става дума за маркетинг, трябва да се съобразяваме с пазарната ниша. Примерно, бруталните имена са чудесни за траш метъл група, но в никакъв случай за кънтри хитове. Ако искате подобно име е достатъчно да проверите трак листа на кой да е албум на  Cannibal Corpse.

Някои думи се запечатват в паметта, други не. Ето ви примерен тест за хора, които нямат друга работа и по цял ден седят на компютъра и ровят из нета: Напишете списък от 20 имена. Нека едно от тях да е Исус. Не използвайте имена на колеги. Прочетете този списък на някого и го помолете да го повтори. Всеки човек ще запомни различни имена, но никой няма да пропусне Исус. Явно това име е запомнящо се.

Това е типичен пример за известно име. Хората го помнят заради този, когото представлява, а не заради самата дума. Вашата група, обаче има значително по-малки шансове за запомнящо се име. Можете да изберете собствено (лично) име за групата си, както направи Avril. Но тук имаме интересен казус: тя самата е продукт, както и нейната музика, получава се хубава комбинация, която работи добре. При това нейното име е уникално. Някое по-обикновено име не би свършило работа, особено ако не е свързано и със стила на групата. Примерно хеви метъл група, наречена "The Mike Schmidt Band" – не е най-добрият избор. Но ако те все пак станат известни, това име ще се запомни. Но егото на някои музиканти ги кара да настояват на своето име и да не приемат друго. Все пак мисля, че е по-добре името да е известно от преди това (от стара банда) и после то ще работи за вас, както да речем Clapton или Sting.

Кое работи понякога и кое не (обикновено)

"Metallica". Някак описателно. Твърде малко съмнение за стила на музиката им. Някои групи имат наистина провокиращи имена. Други пък, в желанието си да звучат уникално, са измамно уникални. Примерно, колко групи има думата "Monkey" в имената си? Това е забавна статистика. Само MP3.COM има 464 музиканти с тази дума в името си. Сбогом, оригиналност. Между другото “Исус” е в 209 имена. 7962 имена са DJ едикойси, но това работи, защото идентифицира какво слушателят да очаква да чуе, така че това е изключение.  

Ако говорим за заглавие на песен, просто бъдете описателни. Интернет е текст, но това не значи, че вие не можете да събудите и визуална асоциация. В това отношение заглавията от една дума са велики, ако се използват правилно. Номерирането на парчетата, като части на симфония, е презнак за слаб творчески потенциал. Ако настоявате за номериране, прибавете и подзаглавия. Освободени сте от това правило само, ако сте родени преди 1900 г., защото ако все още някой ви слуша, това е заради стара слава и няма нужда да се променяте.

Хуморът

Той е нож с две остриета. Защото различните хора имат различно чувство за хумор. Ако пародирате някоя група, добре, но ако не, бъдете внимателни.

Не се чувствайте длъжни да намерите заглавието на песента в съдържанието и. Също нож с две остриета. Ако припевът на песента е например: "Rock Me Like Granite", повтарящ се 8 пъти, хората ще я запомнят с това заглавие, така че не ги мъчете с друго. От друга страна, вие може да решите да използвате за заглавие съвсем несвързана с текста фраза, като да речем "Bohemian Rhapsody".

Лоша идея е също името ви да е съставено от инициали, освен ако те не значат нещо много познато.

*Б. р. Примерно БТР работи, но ако сложите инициалите на трима от членовете на групата, те няма да говорят нищо на никого.

Имената са нещо лично, но трябва да се помнят лесно. Да вземем за пример Интернет търсачка. Дългите имена не са добри. Имена, които лесно могат да се сбъркат с подобни също не са добри. Уникалните думи са ОК. Умишлено преиначените думи също не са добри. Символите са крайно нежелателни за име. Разбирате ли идеята? Обикновени думи с хубаво звучене, приятно произношение и които не се срещат често в едно изречение правят добра  и лесна за търсене комбинация. Казвам го с гордост, като основател на група, наречена Rubber Barbarian.

Оригинално заглавие: "The name game", автор - Paul DeStefano. Превод от английски. http://business.songstuff.com/articles.php?selected=17