Неделя Апр 28

Ditto - малки размери, големи възможности

imageLooper

Семейството на луупърите се увеличи с още един член. Какво отличава Ditto от другите - прочетете тук.

 

 

Винаги съм харесвал опростени неща, особено в сферата на компютрите и електрониката. Като естествено опростяването да не е за сметка на качеството или използваемостта. От TC Electronics са направили точно това. Малък, компактен looper с един бутон, един потенциометър и цялата функционалност - запис, възпроизвеждане, запис върху записа и максимална продължителност на луупа - 5 минути. Към това добавяме и задължителните за всеки ценител на автентичния китарен тон True Bypass и Analog-Dry-Though. Последното означава, че сигналът който преминава ( не се записва ) не се обработва ами излиза изцяло аналогов. Това което се конвертира е само записаният сигнал. Въпреки, че конверсията е 24 битова и не се използва компресия, друго си е да знаеш, че основният ти звук е непокътнат.

Като резултат получаваме един впечатляващ ефект, който според мен, е задължителен за всеки един педалборд. С потенциометъра регулирате нивото на ефекта а с бутона превключвате режимите. Едно натискане - Запис, следващо - Възпроизвеждане, следващо - Презапис. Ако сбъркате нещо при записа - натиснете бутона и задръжте, така ще се активира функцията Undo или изтриване на последното записано нещо. Ако решите, че не е било толкова зле изтритото - пак натиснете и задръжте и всичко ще си стане както преди. Двойно натискане спира възпроизвеждането а ако искате да изтриете всичко, в спряло състояние натискате и задържате. Още една хитрина, която трябва да се спомене е че когато няма никакъв запис или записът е изтрит, ефектът минава автоматично в режим байпас (true bypass).

 Вижте видео

Какво всъщност е луупер (looper)? За тези които не са запознати да разясня накратко: Лууперът основно служи за няколко неща. Представете си го като един дилей с огромно закъснение, което вие контролирате. Първото нещо, което можете да направите е да запишете някаква фраза, която ви е хрумнала току що и докато ефектът я повтаря вие отгоре да импровизирате или да запишете още една фраза и после да импровизирате. Това е много зарибяващо и подпомага създаването на нови песни. Друго нещо, за което бихте могли да го ползвате е да настроите лесно и удобно звука си. Записвате една фраза, пускате я да се върти, оставяте китарата и започвате с две ръце да въртите копчетата на усилвателя и ефектите докато ви хареса звука. Третото нещо за което се сещам е да запишете някакъв семпъл, който да пускате по време на вашето изпълнение. Например някаква хубава симфонична интродукция или някаква допълнителна китара, когато нямате втори китарист. Естествено сферите на приложение на лууперите не се ограничават с това но мисля, че е един добър старт за тези, които не знаят какво е луупер.