Събота Апр 20

Audio-technica ATH-M50x – Част 2 Ревю и Unboxing

imageВидео

Втора част на статията за Audio-Technica ATH-M50x + видео.

 

 

Audio-technica ATH-M50x – Част 2  Ревю и Unboxing

Характеристики и аксесоари:

Не съм имал шанса да пробвам ATH-M50, но доколкото разбрах от доста ревюта и мнения на потребители, както и от самия производител, разликите в дизайн и звук са минимални. Audio-technica са решили да не експериментират с много промени, тъй като потребителите са били доволни от предходния модел. Вместо да променят продукт, който потребителите харесват така, както е, Audio-technica просто са добавили някои екстри. Производителят се е вслушал в молбите на хиляди потребители и е добавил нещо важно, което липсваше в М50 - сменяем кабел.

Слушалки със сменяеми кабели има отдавна на пазара, какво тогава би ви накарало да изберете Audio-Technica M50x? Съотношението цена-качество е ненадминато в този модел - на цена около 200$ е трудно да намерите слушалки от такъв клас със сходни характеристики. На подобна цена можете да откриете доста добри модели - като Beyerdynamic DT 770 Pro и Shure SRH840, които също биха ви свършили работа, но бледнеят пред M50X.

Първоначално се бях насочил към SRH840 на Shure, като цената им беше почти идентична с тази на M50x, но избрах М50x по ред причини, като качество на изработка, тегло и размер на говорителите.

От Audio-technica са предвидили, че слушалките могат да се използват и с преносими mp3 плейъри, затова са включили в комплекта удобен къс 1.2м кабел с тънка 3.5мм букса.

Спираловидният 3.5m кабел е доста тежък и неудобен за портативни устройства.

В комплекта е включен мек кожен калъф за пренасяне, който не осигурява защита срещу счупване, но е изключително удобен за пренасяне на слушалките в куфари, раници или жабка на автомобил, след като се сгънат.

На двата 3.5м кабела има резба за навиване на адаптер от 3.5мм към ¼.

Чашката е свързана с 3 оси, което позволява на слушалките да прилягат по-удобно на главата ви.

Звукоизолацията е на приемливо ниво, но все пак ще чувате някои звуци около вас. Всички твърдят в ревютата си, че слушалките така прилепват към ушите, че хората около вас няма да чуват музиката ви, ако е на средни нива, но аз забелязах, че в тиха стая се чува не само на средни нива, а и на значително ниски.

 

Качество на звука:

Все още не бих могъл да кажа, че съм ги разработил достатъчно добре (производителите твърдят, че са нужни 70 часа), но към момента звукът ми се струва повече от добър. Звукът е перфектно балансиран и успявам да различа абсолютно всеки инсрумент и мястото му в микса, дори при тракове с по-ниско качество. Тези слушалки ще ви накарат да намразите mp3 формата и да започнете да подбирате по-внимателно формата/качеството на музиката, която слушате.

Важно: Audio-technica ATH-M50x са студийни монитори и е възможно да не се харесват на потребители, които ги купуват предимно за слушане на музика. На някой от вас басът може да се стори прекалено плосък и слаб. При миксиране този перфектен баланс без преувеличаване на нито една честота е точно това, от което се нуждаете.

Именно заради този факт се влюбих в M50x – показват ми нещата точно каквито са.

Добрата новина за тези от вас, които все пак ги ползват предимно за слушане на музика, е че след малко обработка с еквалайзер нещата започват да звучат значително по-добре.

Ако сте ограничени откъм бюджет, но все пак искате качествени слушалки за мониторинг, ви препоръчвам да вземете M50x. Няма да сгрешите, ако вземете и предходната версия M50, но със сигурност ще ви липсва опцията със заменяемите кабели в дългосрочен план. Ако вече имате М50 и се чудите дали си струва да преминете на новата версия, бих казал, че няма нужда да го правите, освен ако кабелите не са водещия ви мотив за смяна.

М50х е достъпен за българския пазар от няколко месеца на доста прилична цена, можете да го изпробвате в магазините и да се убедите в качествата му сами.

 Вижте видео