Събота Май 18

10 години МУЗИКАНТ.ОРГ

imageГодишнина!

Днес се навършват 10 години от създаването на muzikant.org

 

 

 

И така приятели, преди 10 години на този ден (23.09.2004) се появи на бял свят нашият форум - forum.muzikant.org. Не само на кръгла годишнина но и по принцип на всяка годишнина е хубаво човек да си направи равносметка на изминалите години и да си поставят цели за напред. Ако ми позволите точно това бих искал да споделя с вас.

В началото беше Форумът и първите посетители! Въпросната година (2004) бях възобновил интереса си към музицирането и търсех всякаква информация. Такава се намираше по чуждите форуми но не и в България. Всъщност имаше някакви отделни теми до колкото помня в разни форуми но нищо повече. Тогава реших, че някой трябва да направи нещо по въпроса и този някой явно трябва да съм аз. И така в началото на септември 2004, инсталирах един форум на личния си сайт. Навярно някои от вас си спомнят, че в началото всичко запична с един форум на личния ми сайт. Имах честта да напиша първия пост в новия форум. Той е с дата 7-ми септември защото реално имаше тестов период, в който форумът не се виждаше. И така до 23 септември, когато всичко излезе на яве. Нямахме домейн, нямаше сайт - нищо. Тогава си мислех, че това ще бъде малък форум, с 30-40 посетителя, с които приятелски ще си приказваме и обменяме опит. За добро или лошо се оказа, че греша.

Форумът буквално растеше с дни. Още първият ден имаше над 20 регистрации, след още няколко дни вече имахме модератори и администратори, и така всичко се завъртя неусетно. Някъде на втория или третия месец направихме първата сбирка. Някъде към десетия месец имахме вече 1000 регистрирани потребители. След една година вече имахме собствен домейн www.muzikant.org. И така продължихме със сайт, започнахме да организираме джемове, музикални събития, някои от тях благотворителни за хора в нужда. Създадохме сдружение за да сме юридически легитимни. Като цяло се стремяхме да следваме нашата мисия и да помагаме на музикантите в България. До колко сме успели времето ще покаже. Но кои сме тези "ние"? Нека оставим това за след малко.

Още от самото си начало и до момента muzikant.org е най-посещаваният сайт за музиканти в България. Без аналог. Незнайно колко хора намериха в нашия форум съмишленици за групата си, незнайно колко групи се създадоха, други пък просто си поджемиха за удоволствие с колеги. Едва ли някой може да каже колко са продадените и купените инструменти и оборудване през форума а след това и през базара. Много хора научиха, много споделиха знания и опит, много намериха приятели и разочарования, имахме си весели моменти, инициативи и от всичко по малко. И най-важното от всичко е че продължаваме напред!

И така, това са фактите, но какво стои зад тях? На първо място всичко това се случи заради вас - потребителите. Вие сте хората, които правят един форум интересен или не. Вие сте хората, които дават идеи за развитието, за това кое е полезно и кое не. Вие сте хората, които помагате на другите, вие споделяте, вие организирахте събития и фестивали, и като цяло вие правите този сайт и форум такива, каквито са в момента. "Музикант.орг - това си ти" - звучи клиширано но е истина. 

Разбира се не бива да пропускаме да изтъкнем модераторите, рекламодателите, организаторите на събития и партньорите. Бивши и настоящи. Да благодарим на дизайнерите и на всички, които спомогнаха за развитието на организацията.

И така, ще кажете, че споменавам само хубавите неща. Да, така е. Просто това си заслужава. Всичко друго е несъществено. Важен е крайният резултат. А той е че 10 години всички заедно направихме така, че да създадем и развием най-доброто виртуално място за музиканти в България.

За финал искам да пожелая на всички да бъдат живи и здрави, да бъдем по-позитивни, да не обръщаме внимание на простотията, която ни заобикаля и да се усмихваме повече. Нека създаваме качествена музика, да помагаме повече и по-малко да се оплакваме.

People who complain about problems don't change the world. People who fix problems do!

Хората, които постоянно се оплакват не променят света. Тези, които оправят проблемите го променят!