Петък Мар 29

Как смесих Believe.

imageТрикове

Разказ на победителя в конкурса на Boz Digital Labs - Марин Лашев

 

 

 

През месец Август 2015 г. от Boz Digital Labs обявиха конкурс за смесване, който бе спечелен от нашия съфорумник Марин Лашев. След като получи поздравления от форума, Марин беше любезен да сподели детайли за това как е смесил парчето Believe на  I Am Cassettes. Тогава ми хрумна идеята да започнем една инициатива в която да поканим  успешни тонрежисьори да споделят с нашата аудитория как са смесили определени парчета. Попитах Марин и той се съгласи да публикуваме поста му от форума и в сайта. Както ще прочетете слде малко има доста какво да се научи.

Марин Лашев

И така ето първо парчето:

https://soundcloud.com/marin_lashev/i-am-cassettes-believe-mixed-by-marin-lashev-bdl2015mix

Ето какво сподели и Марин за процеса на смесване във форума:

Песента е миксирана в Pro Tools 10. Не съм използвал хардуерни процеси. Смесих го в домашното ми студио с интерфейс Tascam UH-7000 (разполага с висок клас конвертори и възпроизвежда много детайлно звука). Слушах го на монитори JBL LSR305 и слушалки Audio-Technica ATH-M50X. За референция ползвах в офиса Genelec 8030А и музиката в колата :)

Не съм забързвал песента, в нейното си темпо е.

Основната ми идея след като чух суровия запис, беше да го миксирам чисто и прецизно. Това е класическа рок балада и през цялото време ми се въртеше в главата песента на Goo Goo Dolls - iris. Но нарочно не си я пусках, за да не залетя на някъде :) Тези от вас, които са свалили траковете са видяли, че има страшно много инструменти за окрасяване на парчето. На мен ми бяха прекалено много и си позволих голяма част от тях да ги потопя толкова много, че едва доловимо да се чуват. За сметка на това пък обърнах повече внимание на китарите и барабаните. Песента е със странна структура, няма куплети и припеви. Цялата е една градация с динамика и добавяне на още и още инструменти, докато накрая гръмне и отшуми само с китара и вокал. Точно поради тази причина не исках да компресирам прекалено много отделните тракове а и самата песен като цяло, да се усеща повече тази градация.

Самият процес на смесване бе класически. Започнах с барабаните. Като гледах при най-силните части хедруума да е около -9db.

Като плъгини, на всички дръм тракове съм ползвал stillwell rocket compressor и stillwell 1973 eq. Също така и класическия EQ3 на pro tools за рязане на кънтящи и мътни честоти.

На томовете има силен гейт за да не цапат много :). Stillwell rocket e страхотен компресот тип 1176, с него постигнах много хубава и агресивна атака на барабанчето, касата и томовете с не повече от 5-6db компресия и 4:1 ratio. При овърхедите и фуса няма компресия, сериозен lo-cut до към 450Hz и усилване на 4khz и 15khz с 6-7db. С room канала малко се позаиграх, изрязах изцяло високите до 1500hz  и усилих ниските около 100hz, след което компресирах яко с рокета. Това смесено с останалите канали даде една плътност и дълбочина на целия сет. Като рибърб за барабаните съм ползвал класическия d-verb с настройка large plate с 1.1сек. decay, 22ms пре-дилей и с изрязани до 8khz високи. На дръм бъс канала съм ползвал Cytomic The Glue с около 2-3db. компресия, бавна атака и авто релийз и 2:1 ratio. за леко слепване и хомогенност на барабаните.

Бас... много сух DI. Хич не ми хареса. Няма плътност, дрънчи а и драйва го прави един продран... Прекарах го през Ampeg SVX, пресет dark dist. след това 2-3db. компресия, low-cut до 20hz и така го оставих.

При акустичните китари, панорамите са крайно лава и дясна и третата център. Digi EQ3 - Low-cut до 60hz. усилване на 150hz за тяло и след това +5db(12khz)  от магията на stillwell 1973. Високите на това EQ са уникални, направо красиви!! Не стават изцъклени и режещи а меки и със страхотен детайл. Акустичните китари направо оживяха. Следва другото тайно оръжие. Един съвсем нов плъгин(безплатен), който тъкмо бе излязал и реших да го изпробвам на този микс. Klanghelm MJUCjr. Изключително лесен за ползване винтидж компресор. Доста оцветява сигнала... но мен това ми харесва :) 5-6db. компресия с бърза атака и релийз и китарите станаха wow. Ревърба за китарите е d-verb large hall, без предилей.

Електрическите китари са с изрязани ниски(60hz) и високи(10khz). и 2db. MJUCjr компресия. Соло китарата е със същата компресия и 1973 подсилени високи. Има сенд към d-verb large hall и малко Mod Delay за обем.

Студиото на Марин Лашев

Всички останали инструменти са само леко компресирани с MJUCjr. и разпределени с панорами.

Вокалът! Тук нещата си ги представях така. Изнесен, отчетлив с всички придихания. Разлят върху всичките инструменти и с подсилен ефект. Лек деесер около 10khz. EQ3 low-cut ~60hz, усилване с 2db около 125hz, отрязване на 230hz с 3db. и 1973 подсилени високи. Отново MJUCjr с бърза атака и релийз с около 3-4db компресия, за да се стегне и изравни вокала. Не съм правил допълнителни автоматизации на нивото. След това реших да сложа още един компресор - Cytomic The Glue с бърза атака 2:1 ratio и само 1-2db компресия. Не бях сигурен дали има нужда изобщо, но в по-наситената част на парчето, вокала стоеше по-отчетлив. Като ефеки на него, както и на бек вокалите има d-verb large hall с отрязани високи (8khz) и дилей на 1/8. Във най-агресивната част, след 2:40 музиката става мармалад... бек вокали, хармонии, жици, цигули, барабаниста води на краш...... вокала изчезна. Много се чудих как да го изкарам отгоре, но не с ниво, защото олекваше цялата тяга от инструментала. Отделих го на друг канал заедно с всички процеси от по-горе и му добавих AIR Distortion със стартовата настройка и промених драйва на 6db и намалих output'а. Вокалът стана дерящ и пробивен! И още повече се засили настроението и тягата на песента.

На мастер бъса нещата са много прости. Не исках да звучи напомпано и здраво мастерирано, все пак конкурса е за микс а не за мастеринг. Използвах Cytomic The Glue с няколко db компресия за слепване на цялото парче, AIR stereo width на 125% за повече стерео и Maxim Limiter за постигане на ниво, което следя с TT Dynamic Ranger. Старах се крайното ниво да e с голяма динамика, в началото RMS'а е -13-14db a в най-голямата лудница към края стига до -8db.

Както казах преди, за мен беше един добър повод да изпробвам знанията си, без да се старая да се конкурирам с останалите участници. Изобщо не съм предполагал, че ще спечеля, но явно съм успял да постигна това, което групата, Дейвид Бендет и Боз Милар са си представяли.

Ще се радвам ако написаното по-горе послужи на някой, за да постигне по-добри резултати в настоящи и предстоящи проекти.


Поздрави и благодарности на всички,
Марин Лашев

 

Надявам се да ви е било интересно. Ето линк към страницата на конкурса, където може да свалите ресурсите и да потренирате: Mixing Contest

А сега и няколко думи за Марин.

Завършил е "Компютърно музициране" в НБУ и "Звукостудийни технологии и продуцентство" в ТУ София. Занимава се със звукозапис повече от 10 години. В началото започва с музика като хоби. С първата му група "The Headstall" през 2006-та и 2007-ма записва два албума в импровизираното си домашно студио. Следват два албума с "Q-Check", с които правят много успешни песни като най-голям хит безспорно е Mor-Ska.

Професионално започва да се занимава с аудио през 2010та като тонрежисьор в студио за дублаж. Работил е по десетки анимационни филми за голям екран, както и за популярните детски канали.


В последствие решава да се развива повече и започва работа в студио за аудио пост-продукция. Първото му голямо предизвикателство е сериала "Седем часа разлика". Там той отговаря за микса, саунд-дизайна и мастеринга.

Други проекти, по които е работил са: "България търси талант" сезон 2, "Като две капки вода" сезон 1, 2, 3, "X Factor" сезон 2, 3, "Големите надежди" сенон 1, както и много ТВ и радио реклами.
В момента работи по аудио пост-продукцията на "X Factor" сезон 4.

Паралелно през цялото това време не спира да се занимава със запис и смесване на музика. Това му е най-голямата страст и победата в конкурса на Boz Digital Labs е първото му световно признание.

Да пожелаем на Марин още много и все по-престижни награди и признания. Дано и други българи да последват примера му.

 

Тази статия можете да коментирате в нашия форум.