Събота Юли 13

Musilkmesse и ProLight And Sound започват след по-малко от месец

imageMesse

Тази година панаирът във Франкфурт ще се проведе под мотото "Музикални светове" и ще предложи страхотна програма.

 

 

 

Както всяка година по това време, така и тази, Франфурт се подготвя да приеме представители от всички области на музиката и музикалната индустрия. Като се започне от децата в детските градини, мине се през ученическите групи, производители на музикални инструменти и оборудване, и се свърши до утвърдени имена на музикалната сцена и музикалният бзнес. Разбира се става дума за ежегодните изложения Musikmesse и Pro Light And Sound. За разлика от други години обаче, тази години двете събития ще са леко отместени едно спрямо друго. 

Първо ще започне Pro Light And Sound от 5-ти до 8-ми Април а Musikmesse ще започне два дена по-късно и съответно ще свърши два дена по-късно то 7-ми до 10-ти Април. Писал съм много неща по въпроса, за това, за да не доскучавам,  ще се опитам да наблегна на новостите, като разбира се спомена и някои основни неща.

С повече от 65 000 посетители всяка година, Musikmesse е най-важната платформа за презентации и бизнес договаряне на музикални инструменти, нотна литература, музикална продукция и бизнес контакти. Паралелно с Musikmesse на същото място се провежда и Pro Light And Sound. Респектвно там среща си дават хора, които се интересуват от сценично оборудване. Всяка година

на територията на панаира се провеждат много концерти, и различни събития (урокшопи, конференции, демонстрации и т.н.) в които участват доста изявени имена от световната музикална сдена. С цел да затвърди своята позиция и тази година, организаторите, след консултации с производители, посетители, професионални асоциации, ще предложат още по-интересни неща. По тозаи начин те  отговарят на нарастващите предизвикателства, които съпътстват музикалната индустрия в дигиталната епоха.

И така мотото е "Музикални светове", а идеята е всеки "свят" да има свое собствено обособено място на панаира, както е редно за всеки различен музикален стил. Така например в Rock meets Pop секцията, която ще бъде в зала 11.0, посетителите могат да очакват да видят всички нови продукти и иновации свързани с китарите и барабаните, които се явяват основни инструменти за тези стилове.

Electro meets Recording ще бъде в зала 9.1 и ще предложи на посетителите всичко за електронната музика, звукозаписа  и DJ оборудването. Класическите инструменти са разделени на две части Classic meets Acoustic в зала 8.0 и Classic meets Keys в зала 9.0. Както подсказват наименуванията, в първата зала  ще могат да бъдат видяни акустични китари, струнни инструменти, ноти а във втората ще има пиана, рояли и други клавишни.

Classic & Future Forum ще предложи специализирани лекции и неща свързани с класическата музика, докато Piano Lounge ще е стилно място за почивка, където е се предлага и луксозна храна. Духовите ибрас инструментите ще бъдат в зала 10.2, като техния свят ще се нарича Classic meets Jazz. И понеже шумът в тези зали е сериозен проблем ще има и специализирани кабинки, където да се тестват инструменти без да се притеснявате от околния шум. И не на последно място Festival Blvd, ще бъде в откритите части, където ще има сцени за жива музика и заведения за хранене. И понеже споменахме за шум, като казвам сцени не си представяйте наблъскани едно до друго събития. Панаирът е разположен в огромен комплекс в който всяка зала е отделна постройка. И по този начин се получават много открити просранства, където има място за страшно много сцени, всичките покрити и пригодени за дъждовни изненади.

След като споменахме сцените, редно е да споменем и какво ще се случва на тях. Планирани са над 40 концерта в над 20 места. Безспорно най-известното име тази година ще бъде Al Jarreau. Известният джаз, поп и ритъм-енд-блус музикант ще бъде удостоен с Frankfurt Music Prize 2016. Jarreau е един от водещите певци в модерния джаз и има издадени над 20 албума в 50 годишната си кариера. На 10-ти Април Al Jarreau & the hr-Bigband ще изнесат специален концерт в ‘Saal Harmonie’ в конгресния център на Месе Франкфурт. Специалното на този концерт ще бъде това, че парчетата от репертоара на Al Jarreau ще бъдат представени със симфоничен оркестър, под диригентството на Jörg Achim Keller.

Musikmesse 2016 ще отдели специално внимание на всички барабанисти и ентусиасти. В новия Drum Camp, шест топ барабанисти ще представят техните барабани, като заедно с това ще демонстрират и своите способности зад инструмента. Karl Brazil, Mike Terrana, Jost Nickel, Marko Duvnjak и Dirk Brand ще имат демонстрации всеки ден, като след всяка сесия ще раздават автографи и ще отговарят на въпроси . Шестия барабанист за сега се пази в тайна. Носят се слухове за Майк Портной. Ще видим. Отделно всички запалени по барабаните ще могат да разгледат и пробват различни комплекти и различни типове барабани, като по този начин си намерят инструмента, който им пасва най-добре на индивидуалния стил. Барабанният лагер ще бъде в Rock meets Pop пространството в зала 11.0.

Панаирът ще бъде отворен за посетители през всичките 4 дни на изложението.

Ако се чудите как стои въпросът с посещението, цени, варианти за пътуване и т.н., хвърлете по едно око на предишните ми статии за Musikmesse и Pro Light And Sound.

Карта на Musikmesse

Карта на Pro Light And Sound