Петък Мар 29

Pro Light And Sound 2016 - ден първи

imageДен 1

Започнаха Musikmesse и ProLight And Sound 2016. Нови продукти от Sennheiser, Allen And Heath, Genelec и други.

 

 

 

И така, започнаха две от най-големите изложения за музика, инструменти и оборудване в света. Както и предишните години, така и тази съм акредитиран във Франкфурт от самия панаир със съдействието на Германо-Българската индустриално-търговска камара.  За разлика от други години обаче, тази се налага да променя реда на отразяване на изложенията, като започна с това за професионално озвучение и осветление ProLight And Sound. 

Както вече написах в предишната статия, ръководството на панаира във Франкфурт реши тази година да размине леко изложенията Musikmesse и ProLight and Sound, които до преди година се провеждаха едновременно. Така ProLigh and Sound започна преди няколко дни и ще завърши утре, съптветно единствения ден в който мога да го посетя е днес.  А е много важно да го посетя, защото даоста производители предпочитат да представят продуктите си на него, а не на musikmesse. Това е така защото спестяват разходи от наемането на два или повече щанда. И така, ето какво успях да снимам и науча днес. Снимките малко ще се забавят поради едно безумие от страна на Apple, които не ми дават да си отворя програмата за пакетна обработка на снимки, която съм си купил от тях. Но в крайна сметка успях да обработя основните акценти, които искам да напиша в статията.

Първото нещо, което ми направи впечатление е новият микрофон на Sennheiser  MK 4, изработен в сътрудничество с Apogee. И както можете да се досетите като споменахме Apogee, микрофонът се ползва за запис на Apple устройства. Аз като фен и на двете фирми, очаквам високо качество и висока цена. Но тайно се надявам да ме опровергаят за второто. 

Allen & Heath, представиха нов миксер от серията Qu - Qu-SB. Това е ултра компактен, многоцелеви миксер с аудио интерфейс. За разлика от другите миксери от серията, някои от които с моторизирани затихватели, този се управлява изцяло от таблет. Има 16 микрофонни входа един стерео вход и цели 14 (четиринадесед) изхода, като може да се ъпгрейдне на 32 входа и 24 изхода чрез AB168, AR84 или AR2412.  Непременно трябва да го добавим във форумната дискусия за персонален мониторинг на цялата банда. Както и другите продукти от Qu серията този може да се ползва за аудио интерфейс с 32 входа и 32 изхода а също така може да записва и чете 18 канала от USB диск ( ама не флашка ами диск ). 

Genelec пък представиха новите монитори и ууфери.  Става дума за новото поколение Smart Active Monitoring Systems, съответно 8340 и 8350 SAM монитори и 7360 и 7370 ууфери. От фирмата са направили специално изолирано помещение, където може да се чуят, аз веднага се възползвах и мисля, че новите модели защитават успешно доброто име на Genelec. Техническите характеристики можете да прочетете тук.

Имаше и доста други интересни неща, но нямам физическа възможност да ви разкажа за всичките, но се надявам да добиете представа чрез снимките, които ще сложа.

За финал искам да напиша за пореден път, че съм удивен от начина по който германците зарибяват децата с хубави неща, като музиката например. Има си отделна секция само за деца, където има електронни барабани, китари, клавири и какви ли не инструменти, където едно дете може да опита от всичко и да си избере само с какво му се занимава а не родителите му да хвърлят боб или го направят акордеонист щото дядо му Грубер е свирил в гимназията на акордеон.

Децата са от всякакви възраси, от детската градина, до гимназисти, идват организирано, и стоят цял ден. Носят си храна, хапват на обяд и продължават с програмата. Всичко е измислено. Дето се казва, ние като не можем да го измислим, може да го откраднем. Като идея.