Четвъртък Сеп 28

Mapex Falcon Series Bassdrum Pedals - част II

imageУсъвършенстван

Mapex правят голяма крачка напред със своите Falcon единичен (Р1000) и двоен (Р1000TW) педали за бас барабан. Те не заменят предишните си модели Р950А/Р980А, които още стоят в каталога им, а вместо това представят изцяло нов и усъвършенстван педал.

 

 

 

Работа с педала
Първо впечатление: меко, безшумно, плавно функциониране. Рекламното видео на Mapex за педалите обръща голямо впечатление на лекотата им. Е, не е толкова лек. До известна степен е тежък, но усетът е за л екота, което всъщност е по-важното. Също така рекламните лица се изреждат и твърдят как директно изваден от кутията педалът се усеща великолепно.

С това наистина трябва да се съгласим. Само закачате кардана на кита и двата педала се усещат превъзходно, балансиран, без скърцания. Усещането от двойната верига е незабавно - без лагване, без клатушкане и е зловещо тих. Смяната на събните венци отнема няколко минути и включва два болта, а докато ги сменяте можете лесно да настроите също ъглите на бийтъра и фуутборда.

В същото време изпробването на трите различни тежести за бийтъра - 0, 10 и 20 грама (сменяеми с използването на включения в комплекта шестограм), отнема секунди. И наистина можете да усетите разликата. Едно умно предложение е да тренирате с по-големите тежести и да ги подмените с по-леки по време на лайв.

Сега искаме да кажем, че инсталирахме педала и се изстреляхме директно на страница 100 от "Evolution Of Blast Beats" на Derek Roddy. Искаме, но бихме излъгали. Как по дяволите той ги свири тия неща??? Tongue out


Каквото всъщност искаме да кажем, е че за свирене с "пети горе", което е най-често използвания метод сред рок барабанистите, педалът е идеален. Педалът сякаш сам иска да свирите по-бързо. При свирене с "пети долу" установихме, че при опиране на пръстите във фиксатора, обувката номер 43 перфектно се позиционира точно върху фиксирания край за петата.

 
Плюсове
Притежава достатъчно възможности за настройки, работи лесно, леко и тихо. Има няколко нововъведения, които не са просто рекламен трик.

Минуси
Много малко

Заключение
Demon Drive педалът на Pearl е по-сложен и скъп, макар че е изключителен продукт. Mapex Falcon пък е по-опростен, по-достъпен и интуитивен. И както Tama Iron Cobra и DW 9000, това е педал, който много барабанисти ще обикнат!

Оценка
4/5

Цена
Около 250 лева за единичния педал и около 500 лева за двойния.