Събота Дек 09

Vox Tonelab ST - част I

imageТест

За познаващите ме следващата статия може да се стори малко странна предвид това, че съм отявлен проц-хейтър, а обект на ревюто е именно един китарен процесор - Vox Tonelab ST. Пробвал съм и имам и други продукти на Vox, а и понеже въпросния процесор изглежда интересен "на хартия", реших да си поиграя с него и да видя дали резултатът няма да ме изненада. Приятно или не - ще видим... wink

 

Продуктът идва в кутия заедно със захранващ адаптер и упътване. Упътването е добре написано и дава нужната информация за възможностите и начина на употреба на процесора. Единственото, което ме подразни, е описанието на фабричните пресети. В таблицата е записано само "Song" и пореден номер, а в действителност това са конкретни настройки за определени известни песени (Long Live Google). Ясно е, че причината са някакви авторските права (също както пише "добре познат американски хай-гейн усилвател" вместо "Mesa/Boogie"). Добре поне, че бърз сърч в нета ни дава достъп до нужната информация. Повече за това - малко по-късно.

Корпусът на Vox Tonelab ST е метален и като цяло изработката изглежда достатъчно надеждна и добра. Е, конекторите са пластмасови и без надпис "Neutrik" (примерно), но продуктът оставя добро първо впечатление. Дизайнът е в класически Vox стил, а отделните секции са удобно и логично разпределени. Логично - това е една от думите, с които на първо място бих охарактеризирал процесора. Пипал съм процесори на почти всички марки и това определено е най-лесния и логичен за употреба продукт! Най-вероятно причината е в това, че самия "интерфейс" е направен все едно имате истински усилвател и ефект-педали пред себе си.

image

Нека разгледаме и какво е разположението на контролите по горния панел. Най-горе в ляво се вижда предусилвателната лампа 12АХ7/ЕСС83, марката на фабрично инсталираната е Electro-Harmonix - лично аз имам такива лампи и съм много доволен от качеството, което предлагат! Похвално е, че Vox са решили да инсталират добре звучаща лампа (за разлика от Blackheart усилвателите например, които идват с едни ужасно мътни и глухи китайски подобия). Процът не беше лично мой и не посмях да го разглобя, поради това не мога да кажа на колко волта работеше лампата (както знаем често производителите прибягват до употребата на лампи в някакви странни режими с ниско напрежение). Под нея е разположена първата и най-важна секция - усилвателя. Това са моделирани модели на АМР-ове, а броят им е 33. За всеки от тях могат да бъдат контролирани параметрите гейн, високи/среди/ниски, сила на звука, презенс и подтискане на шума. Също така има на разположение и 11 кабинет симулации. Следващата секция е "Pedal", от която можете да избирате между 11 ефект педала, всеки от които има един параметър за корекция. Следва секцията "Mod/Delay", която дава достъп до 11 модулиращи ефекти, всеки от които има по 2 параметъра за конфигуриране. Секцията "Reverb" дава достъп до един от 3 вида ривърб. След това е секцията за индикация и запаметяване на пресетите. Най-долу е управлението на пресетите, което се осъществява чрез използването на два метални суича - нагоре и надолу. Едновременното им натискане активира режима "Bypass" и тунера, а задържането им за около 2 сек. включва режим "Mute", при който отново работи тунера (особено полезно за настройка без да ни чуват 14 хиляди души). Тунерът разполага с общо 5 светодиода за указване на питча на струната. В дясната част на процесора се намира експрешън педала, който може да се ползва както като волюм или wah педал, така и за управление на някой (б.а. - това си е в ед. ч.) от параметрите на ефектите например. Не се спирам подробно на видовете ефекти и управлението им с педала, тъй като всичко това е налично в упътването, а и предпочитам да използвам мястото за представянето на машината в "бойни" условия. wink

image

Да разгледаме набързо и задния панел. Тук имаме USB Type B конектор, който позволява устройството да се включи в компютър и даващ ни две функции - работа с пресетите (след инсталиране на специален софтуер) или използването му като аудио интерфейс! Това е една често срещана в последно време екстра, която лично аз не бях пробвал до момента и която ми беше особено интересна (повече за това - след малко). Следва захранващ куплунг, ключ за захранването, китарен вход (1/4"), AUX вход за МР3 плейър/СД/компютър/етц. (3,5мм стерео), изход за усилвател/РА/слушалки/миксер/етц., сила на изходния сигнал, тип на изхода. Изходът е моно/стерео комбиниран и автоматично "усеща" в какво устройство сте включили процесора. Последният плъзгач за избор на типа изход позволява да се селектира линеен изход (за директно включване в комп/миксер/РА/слушалки) или изход за китарен усилвател, като разполагаме с три позиции - Vox, F, M, позволяващи да изберем този, който най-много подхожда на притежавания от нас АМР - изключително полезна функция!

С това приключвам описанието на продукта и смятам да преминем към съществената част на ревюто - реалните тестове.

Процесорът "пали" относително бързо. Времето за инициализация е около 3 сек., така че евентуалния рестарт при лайв не би трябвало да ви отдели за дълго от феновете ви. Това не е толкова често срещан проблем, но подобен случай може да възникне при сериозен пад на напрежението в съмнителни помещения с кой_знае_каква ел. инсталация. wink След включване реших да си настроя китарата и да тествам тунера - често вградените в процесорите тунери "лагват" и не работят особено приятно, дори се налага да си купува човек отделен специализиран тунер, за да си настройва бързо и лесно инструмента. Но тук ситуацията беше друга - тунерчето реагираше чудесно и работата с него бе приятна.

Тук искам да отбележа, че начинът на включване на проца е от особена важост за доброто му звучене. Трябва добре да се знае с какво разполагате като гиър и къде как да го използвате - имам предвид вида на последващата го апаратура и позиционирането на селектора за типа изход. При включване на слушалки, компютър, Хай-Фай усилвател, миксер, централно - щракалката трябва да е в позиция Line и кабинет спийкър симулацията трябва да е включена! При включване в китарен усилвател или китарно крайно стъпало/FX Loop Return - щракалката трябва да е в позиция Vox, F или M, а спийкър симулацията да е изключена! Всички вградени пресети са с активиран кабинет, така че може да се наложи да си правите отделни пресети за свирене в къщи и на репетиция например.

 

Очаквайте скоро и част II на ревюто!