Вторник Фев 07

BOSS VE-20

imageBOSS

Колегата anomandrus от форума прави интересен преглед на вокалният процесор на BOSS - VE-20.

Ще се постарая да дам няколко идеи, които биха били полезни на съфорумниците. Ще разгледам нещата от гледната точка на човек, който търси компромис между качество и цена, без да претендира за перфектни студийни бленди (затова използвам софтуеърна обработка).

Когато говорим за вокални ефекти, трябва да сме наясно дали ще ги ползваме за студио, репетиции или Live изпълнения. Когато на мен ми се наложи да си търся ефект за Live и репетиции, имах половин рак с ефекти, които въпреки че не бяха зле като качество, бяха много тромави и ми се налагаше да използвам 2-3 различни Footswitch-а, за да постигна желания ефект.
На моменти направо си беше huge pain in the ass, още повече че разнасянето им често беше свързано с жуления, драскания и т.н.
Затова когато реших да си купя нов ефект. Моите основни изисквания бяха:


1. Компактност
2. Мултифункционалност
3. Качество
4. Цена


След като изпробвах няколко TC Electronics-a, включая Voice Live серията и няколко Digitech-a (Vocalist, Vocal 300), установих, че всички те не отговарят на едно или повече от изискванията ми. Или бяха твърде скъпи, или просто набора от ефекти/бленди не пасваше на това, което търсех.
В крайна сметка реших да пробвам Boss VE-20. Тъй-като никъде не можах да намеря наличности (навсякъде в магазините в София получавах отговора”...ми знам че го имаме на сайта, но нямаме наличности.. поръчайте го и ще го пробваме и т.н.) реших да рискувам и да си го купя.
И така един хубав ден се запътих към репетиционната с компактната кутия на Boss-а под ръка.

 

And without further ado … BOSS VE-20

Нека набързо минем през моите изисквания:
1. Компактност – Супер компактен (Width: 173 mm, Depth: 158 mm, Height: 57 mm, Weight: 1.1 kg), демек отвсякъде Tick!
2. Мултифункционалност – (Обяснения по-надолу) Tick!
3. Качество – за класа си и за това, за което ще го използвам... да кажем Tick.
4. Цена – 420 лв. Аз бях готов да платя около 500 лв. Т.е. Tick!


Спецификации:
Nominal Input Level:
- INPUT: -20 dBu (Mic Sens = 40)
Input Impedance:
- INPUT: 4 k ohms
Nominal Output Level:
- OUTPUT: -20 dBu, PHONES/LINE: -4 dBu
Output Impedance:
- OUTPUT: 600 ohms, PHONES/LINE: 66 ohms
Memory:
- Sound: 30 (Preset) + 50 (User)
Phrase Loop:
- Mono 38 sec.
Display:
- 16 characters, 2 lines (backlit LCD)
Connectors:
- INPUT jack: XLR type/1/4 inch TRS phone type, OUTPUT jacks (L/MONO, R): XLR type, PHONES/LINE jack: Stereo 1/4 inch phone type, DC IN jack
Power Supply:
- DC 9 V: Dry battery LR6/R6 (AA) type x 6, AC Adaptor (PSA series)
Current Draw
- 180 mA (9 V max.)
- Expected battery life under continuous use: 2 hours (Carbon), 8 hours (Alkaline)
- * These figures will vary depending on the actual conditions of use.
Accessories Included: Owner's Manual, Leaflet (USING THE UNIT SAFELY, IMPORTANT NOTES, and Information), Dry battery LR6 (AA) type (alkaline) x 6
Optional: AC Adaptor (PSA series)


Така... явно този Boss доста добре пасваше на изискванията ми. Нямах съмнения относно изработката – нещата на Boss са доста масивни и здрави - корпусът е метален и като цяло ефектът е тежък и масивен.

Първото нещо ,което исках да видя е в какви стерео/моно режими може да работи. Бях доста изненадан като видях, че освен Stereo и Mono има и Mono/Dry режим. Това означава, че от единия канал излиза чист звук, а от другия звук с ефект (моно). Това в комбинация с Phantom power опцията и със сравнително качествените микрофонни предусилватели, дава опция и за използване в студио (аз все-пак не бих го препоръчал).

Второто нещо , което наистина ме заинтересува бяха хармониите. Могат да се сложат по 2 хармонии едновременно, като има и доста фини настройки на Gender-a и type-a на хармонията. Много рядко се получават Mickey Mouse и Dart Vader ефекти (много ми е весело да ги наричам така), когато се пее вярно. За хората, които смятат, че имат нужда помощ при пеенето има и Pitch Correct (за него също има доста ефекти включително и популярния напоследък (Брррр) Autotune).
Нека се върнем обаче на хармониите.
Тук видях първото неудобство на ефекта. Има само един педал, с който се очаква да управляваш всичко. Ами не става...или поне не става лесно. Разбира се, можеш да зададеш на педала кой точно от ефектите/хармониите да контролира, но до там. В същото време педала може да се ползва за смяна на подготвените бленди, но цялото това натискане, задържане, търсене, отново натискане, задържене...малко е сложно. Въпреки всичко, ако композициите от ефекти/хармонии не са сложни е ОК.

Мисля, че след харониите наред са ефектите. Те са разделени на няколко групи, които могат да работят едновременно:

Reverb – Няколко стандартни и класически presets (Hall, Room, Plate) и корекции по тях. Като цяло блендите са много чисти и честно казано доста по-добри от на повечето reverb ефекти под 500 лв., въпреки че са лимитирани като брой.

Delay – Приличен и с доста възможности за настройки.

Modulation - (Можеш да избереш един от следните ефекти: Distortion (за тежки вокали), Strobe (..нещо като тремоло), Radio (FM ) и Chorus. Аз използвам

Chorus-а и мога да кажа че е доста добър. Тонът му е дълбок и богат.

Сега какво означава всичко това.. Означава, че можеш да сложиш едновременно компресия, Chorus, Delay и Reverb а отгоре на това и да добавиш харонии. Точно каквото търсех!
Като бонус процесора има и Loop педал, с който можеш да запишеш до 38 секунди аудио.
Имайки предвид, че няма как да запаметиш постоянно Loop-a (намира се на временна памет и в момента, в който го изключиш отива да прави компания на Билбо Бегинс), както и факта, че не можеш да коригираш предишни лупове, без да започнеш отначало, тази функционалност е доста лимитирана.Крайна оценка 7 от 10.

Минуси:
Ефектът е поорязан откъм fine tune settings (deep parameter settings). Footswitch функцията е също лимитирана поради факта че Boss са търсели компактност. Ефектът върви без захранване.

Плюсове:
Цената му е много добра. Качеството на изработката и на ефектите също. Може да се използва за доста различни стилове.

Overall:
Хубав ефект, на прилична цена, много удобен за репетиции и Live. Бих ли си го купил отново – определено!

ПОЛЕЗНИ ЛИНКОВЕ:

DEMO:
HERE

Моят личен тест:
HERE

DUB FX DEMO
HERE