Петък Юли 12

Как да направите своя група?

imageБанда

Началото

Началото може да е толкова лесно, като че просто свирите с няколко приятели или толкова трудно, колкото си го направите. Уверете се, че знаете какво искате да постигнете със своята група и това ще ви подскаже какво трябва да се направи. Понякога групите са просто няколко приятели, които се събират да се забавляват. Да свирят по клубове за безплатна бира. Но други групи се сформират, за да печелят пари. Някои правят авторска музика за собствено удоволствие, а други – за да влязат в звукозаписно студио. Вие трябва предварително да знаете какво ще правите. Не просто да се съберете да свирите заедно, защото така съвсем скоро ще се разделите.

Може да искате да сформирате група или да се присъедините към вече създадена такава. И двете имат своите предимства и недостатъци. Ако вие сформирате групата, това ви дава повече контрол върху нейните цели, изяви и дейности. 

Обаче, вероятно ще ви трябва повече време да съберете цяла група. Ако пък се присъедините към някоя група, вие просто отивате там и свирите, но пък има вероятност да се чувствате като че ли постоянно гоните влак, на който другите вече отдавна се возят.

Затова седнете и решете какво искате да постигнете с групата си за следващата година, две, три или пет! След това го напишете. Това е най-важната част – написването. Бъдете много детайлни и не се тревожете, че в този момент това звучи нереално. Ако имате желание, всичко може да се постигне, така че не позволявайте на никого да открадне мечтата ви.

Има много неща, които могат да се направят с една група, освен да станете рокзвезда. Може да правите авторски песни за пари, музика за видеоуроци, филми, компютърни игри или ТВ шоута. Възможностите са практически безброй.

Как да подберете музиканти за групата си

Когато вече имате ясна представа какво искате да направите, следващата стъпка е намирането на музиканти. Има няколко начина за това: Попитайте учителя си по музика дали няма ученици, които да искат да свирят в такъв тип група, каквато вие искате на създадете; пуснете обява в местна музикална медия.

Много музикални магазини имат свои издания и предлагат място за подобни обяви на по-ниски цени, отколкото местния вестник. Ако пуснете обява във вестник, най-добрите дни за това са неделя или сряда. В зависимост от периодичността на вестника, това може да ви излезе много скъпо.

Вижте също обявите за учители по музика. Ако търсите барабанист, обадете се на учител по барабани и го попитайте дали няма ученици, желаещи да се включат в група.

Сложете съобщения в местните музикални магазини или звукозаписни студия. Много от тях имат място за обяви за продажба на инструменти и търсене на музиканти.

От вида на групата, която създавате ще зависи каква обява ще пуснете. Ако искате професионална група, помолете музикантите да ви пратят свой запис и просто напишете адреса си. Не си правете труда да слагате и телефонен номер. Това драстично ще намали броя на отговорилите на обявата за сметка на качеството им и ще ви спести време в процеса на интервюиране.

Интервюто

Най-важното в търсенето на хора за групата ви е да намерите подходящите. Трябва предварително да им обясните точно какво искате да правите. Не спестявайте нищо. Ако искате да сте рокзвезда, бъдете сигурни, че те го знаят и това е също и тяхната цел. Най-лошото, което може да ви се случи е да имате хора, които искат да свирят за забавление, а вашата цел да е договор за запис. Това няма да проработи! Ще има неща, които трябва да се правят, а вие няма да работите заедно и това ще доведе до разпадане на групата. Попитайте ги те какво търсят. Не се страхувайте да разкриете целите си пред тях.

Отнасяйте се към това като към интервю за работа. Питайте ги за целите им, какво са правили в миналото. Искайте записи на техни предишни песни. Открийте от кого се влияят те, какво оборудване използват, дали имат проблеми с транспорта и др. Колкото повече информация съберете предварително, толкова по-малка е вероятността по-късно да откриете неща, които да повлияят негативно върху групата.

Следва продължение...