Петък Юли 12

Как да направите своя група 2

imageБанда

Авторските парчета

Има толкова начини за писане на песни, колкото и хора. Мога да ви кажа какво казват на хората, които искат да пишат книги и това важи и тук. Можете да черпите идеи от четенето и общуването с хората. Четете, четете, четете! Това е основният източник на идеи за текст. Колкото до композирането на музика, не се страхувайте да слушате песни на други хора и да вземате идеи от тях.

Пишете, пишете, пишете! Колкото повече пишете, даже и глупости, толкова повече ще се усъвършенствате и ще започнете да правите добри песни. Вечер, преди да заспите, си мислете за текста. Купете си римен речник от книжарницата. Той ще ви помогне да намерите подходящата дума.

Как вашата музика да стане известна

Има много начини за това. Някои радиа имат рубрика за нови местни групи. Ако вече имате добър запис, обадете им се. Вървете в някой музикален магазин и попитайте дали могат да продават ваши записи на консигнация, а също и дали могат да ги пускат периодично да звучат в магазина.

Свържете се с някой DJ и вижте дали той ще се съгласи да пуска ваши песни. Участвайте в конкурси, концерти и др. публични изяви. Така хората ще ви опознаят.

Следващата стъпка са звукозаписните студия. Това обикновено е най-неефективният начин да накарате хората да ви слушат. Тези компании имат милиони като вашите записи и повечето никога не виждат бял свят. Започнете с местните независими звукозаписни компании.

Хубаво е да имате някаква предварителна уговорка с някой там, преди да изпратите записа си. Най-добре им се обадете и им кажете, че ще изпратите ваш запис, след което веднага го пратете.

Можете и сами да си организирате концерт в близкия парк на свои разноски. За целта разберете какви разрешения и мерки за сигурност се изискват. Това работи най-добре, ако се кооперирате с още няколко групи като вашата.

Свържете се с местните медии и благотворителни организации и им покажете какво правите. Връзката ви с такава организация би ви осигурила медийното внимание, което търсите.

Последната стъпка е просто да посвирите в някой клуб, хотел, сватба, промоция и др.

Къде и колко често да репетирате с групата?

Има няколко основни места за свирене: Нечий дом, индустриален парк или склад, или пък репетиционно студио. Първият вариант не е много подходящ, освен ако свирите тихо, имате добра изолация или много толерантни съседи. Това обаче ще продължи много кратко - докато дойде полициата, а това не е приятно.

Индустриалните складове са добри, но там обикновено сте ограничени във времето за репетиция. Трябва да свирите, когато там никой не работи или ще свършите като в първия вариант.

Излиза, че студиото е най-подходящото място, обаче групите преди вас може да повредили нещо там, а и собствениците на оборудването не са склонни да го предоставят на непознати групи. Ако можете да си го позволите и планирате дългосрочни репетиции, собственото студио е най-добрият вариант. Без да споменаваме общуването с други групи, обмяната на опит и информация, както и оборудване. Бъдете внимателни с тези студия. Повечето от тях са наети от музиканти (посредници между собственика и групите) и не се учудвайте, ако те избягат с парите ви и вие останете без място за репетиции поради неплатен наем на помещението.

Също внимавайте и с обстановката, особено ако планирате да си оставяте оборудването там. Проверете сигурността. Противопожарната охрана, заключването на вратите... В края на крайщата, вие си плащате за това като за всичко друго.

Колко често ще свирите зависи от целите на групата. Ако се стремите към договор за запис или влизане в звукозаписно студио, вие трябва да репетирате минимум 4-5 пъти седмично. Помнете: практиката прави музиканта перфектен, а само това ще ви донесе желания договор или ще ви спести пари, ако сами продуцирате музиката си.

Няма нищо по-лошо от това да дадете пари за наем на студио и да прекарате един час в опити да схванете структурата на песента. Може изненадващо някой да поиска да ви чуе. По-добре бъдете подготвени.

Вашата група е бизнес

Ако вашата група не е просто хоби, а целта е да се правят пари, вие имате всички основания да я третирате като всеки друг бизнес. Ако групата ви е кръстена на името на някой от членовете и (примерно бандата на РафоWink), тогава ще имате нужда от друго бизнес име, за да се регистрирате като юридическо лице. Това ще ви позволи да узаконите собствеността върху името, да разполагате с банкова сметка и да подписвате бизнес договори под това име.

Следващото нещо, което трябва да уточните е какъв вид бизнес точно ще правите. Еднолична собственост, съвместно партньорство с равни права на всички членове или само на някои от тях, или корпорация.

От горепосочените видове едноличната собственост е най-лесна за стартиране и за закриване. Корпорацията е най-трудна за откриване, но не толкова трудна за закриване. Пълното или частично съвместно партньорство е доста лесно за откриване, но често много трудно за приключване. Посъветвайте се със счетоводител или адвокат коя форма е най-подходяща за целите ви.

Проверете също дали ще имате нужда от лиценз. Ако ще продавате фанелки, стикери и др. рекламни материали, може да имате нужда от него.

След като оформите правната страна на нещата ви остава само да внимавате за своите приходи и разходи, така че в края на годината да ви излязат сметките. Примерно трябва да разберете какво и кога можете да бракувате. Да речем част от оборудването, която се е изхабила от употребата в много концерти. Важно е и правилно да отчитате пътните си разходи. За всичко това ще ви помогне счетоводител.

Всеки добър бизнес има нужда от поне двама доверени специалисти – добър адвокат и добър счетоводител. Намерете ги възможно най-скоро. Трябва и внимателно да ги интервюирате, за да сте сигурни, че можете да разчитате на тях, защото тези хора все пак ще ви дават съвети за вашите пари. Не се доверявайте на първия срещнат.

* Б. р. Оригинално заглавие: " So... You Want to be in a Band? ". Превод от английски. http://www.bass-lessons.com/html/band.htm#writeo