Петък Юли 12

Вокали

Апитерапия - пчелите в полза на певците

Автор: CorvusCorax
imageПолезно

Пчелните продукти с хранителни и лечебни свойства са пчелният мед, пчелният прашец и пчелното млечице. Те съдържат всички необходими за човека хранителни вещества: въглехидрати, липиди, белтъчини, витамини и минерали. Тяхната биологична стойност се дължи на богатото съдържание на ензими, аминокиселини, антибиотици, хормони и др. Голям брой от тези вещества пчелите получават наготово от лечебните растения. За разлика от фармацевтичните препарати, в които се използват същите растения като суровина, лечебните вещества в пчелните продукти се намират в натурален вид. Освен за лечение на някои заболявания, общо укрепване на организма и повишаване на съпротивителните му сили, пчелните продукти и особено медът са подходящи и като ежедневна здравословна храна.

Други пчелни продукти като прополисът (пчелен клей) и восъкът имат добро приложение като лекарствени продукти, предимно с външно, а по-рядко са и с вътрешно приложение.

Апитерапия

От най-далечни времена за профилактика и лечението на различни заболявания се използват пчелните продукти:пчелен мед,пчелна отрова, пчелен клей, восък, а напоследък - пчелно млечице и пчелен прашец. Лечението с пчелни продукти се нарича апитерапия ("апис"-пчела,"терапия-лечение). В последно време интересът към приложението на пчелните продукти рязко нарасна. В зависимост от използвания пчелен продукт апитерапията се разделя на лечение с пчелна отрова (апитоксинотерапия), прополисотерапия, лечение с пчелен восък, медолечение (лечение с нектарен, манов или експресен пчелен мед), лечение с пчелно млечице (желе-роял-терапия) и поленотерапия (лечение с пчелен празшец). Напоследък започна да си пробива път и лечението с търтиевото ларвено млечице и екстракта от тялото на пчелата,т.н. апис тотале. Всеки от пчелните продукти представлява биологично активен комплекс от вещества с различна структура и разнообразни свойства. Пчелните продукти имат по-добро физиологично действие върху човешкия организъм,приспособил се в течение на хилядолетия към тях, отколкото синтезираните по химичен път медикаменти. Може да се смята, че използването на естествените продукти е по-целесъобразно навсякаде,кадето те могат да заменят синтезираните.

Пълен текст