Петък Юни 21

DBX DRIVERACK PA

imageLive Sound

Завършена система за озвучаване на живо

Историята на dbx започва през 1971, когато Дейвид Блекмър основава компания, чието мото гласяло звук, доближаващ се максимално до релния, когато става въпрос за озвучаване на живо. И до ден днешен името на компанията се свързва с това. DriveRack® серията процесори са направени така, че да извлечете максимална полза от звука пред публика. Както подсказва името, тези продукти са конструирани с идеята да заместят голяма част от уредите, запълващи в момента вашия рак.

Върховите модели (dbx 4820 и dbx 4800) , а и ценовоефикасните (dbx 442 напр.) предоставят възможност за интегриране на няколко уреда чрез протокола на Harman HiQnet, позволявайки мониторинг и контрол чрез него. Но те са предназначени за големи до огромни зали като театри, киносалони, стадиони и пр. Цената на dbx 4800 у нас е 7072 лева, а на dbx 442 – 3315 лева. Такива цени са непосилни за родния музикант и затова тук искам да спра вашето внимание на продукта с неотсъпващо качество и най-ниска цена от серията – dbx DriveRack® PA, който на нашия пазар се продава за 1031 лева. Тази машинка е особено подходяща за репетиращи музиканти, DJ-и, озвучители и е достатъчна за пълен мениджмънт на малка или средна по обем озвучителна система, включваща до шест озвучителни тела – например четири колони и два суббуфера.

dbx DriveRack® PA комбинира в себе си параметричен еквилайзер, графичен еквилайзер, кросоувър (2 входа;6 изхода с XLR конектори), супресор на микрофония, субхармоничен синтезатор, реалновремеви анализатор, автоматичен еквилайзер и лимитер. Ако притежавате колони на JBL, Yamaha, Mackie, както и усилватели Crown можете да разчитате на готовите настройки на уреда, а ако работите с модели на други производители, трябва да зададете параметрите им ръчно.

Поглеждайки предния панел на dbx DriveRack® PA виждаме, че има потенциометър и 12 бутона за бърз достъп до различните функции. Включвайки уреда за първи път, установяваме наличието на WIZARD режим, който чрез стъпки конфигурира всеки един елемент от системата. Не е нужно дори да четете книжката с инструкциите, тъй като режимът на настройване е направен максимално прост и лесен. dbx DriveRack® PA най-напред ви “пита” дали ще оперирате в моно или стерео режим. След това задава въпрос какви говорители използвате. Ако вашите не са от моделите с готови настройки, включени в паметта на уреда, просто избирате CUSTOM. При заданието за суббуферите имате опция дали да ги конфигурирате отново, съответно в стерео или моно режим. Следва питане за усилвателите, подхранващи главните колони, а после и тези за суббуферите. Отново има модели по подразбиране и от друга страна опция CUSTOM. И готово!

Оттук насетне можете да правите свои ръчни настройки, които да коригирате на по-късен етап. Когато уредът е включен екранът ви показва веригата на сигнала : графичен еквилайзер, субхармоничен синтезатор, кросоувъра, параметричния еквилайзер, лимитери и т.н. Имате възможност да запаметявате своите настройки и да им задавате име. Тук може да се възползвате и от шанса да коригирате закъснението между отделните озвучителни компоненти в системата, тъй като в различна по големина стая ще се наложат различни корекции. dbx DriveRack® PA има вграден dbx 120А субхармоничен синтезатор, който разполага с два честотни варианта : за нисък и висок хармоник. Ниският е октава надолу от честотната лента където е вашия бас, а високият синтезира октава нагоре от баса. Имате и опция за дозиране на ефекта от субхармоничния синтезатор спрямо вашия микс, като вариацията е от 0 до 100%. Супресорът на микрофонията може да бъде описан най-кратко като вършещ добре своята работата. Лимитерът също няма нужда от обяснения. Много важна екстра е възможноста да „заключите” настройките на уреда с комбинация от клавиши ( при останалите модели от серията заключването става със зададена от вас парола). По този начин е сигурно, че никой не може да променя настройките на апаратурата без ваше знание и съгласие.

Практиката показва, че при изграждането на дискотечни озвучителни системи това е безценна опция. При всеки опит ниските честоти или общата сила на звука да бъдат повдигнати над лимита, зададен в уреда (при правилна настройка това означава над възможностите на използваната апаратура) DriveRack® PA автоматично намалява нивото до разумна граница, а в комбинация със заключване никой не може да промени това.

Най-интересната, лично за мен, част е реалновремевият анализатор. dbx предлага микрофон за анализ, който струва 221 лева и върши отлична работа за нашата цел. Синтезирайки розов шум, dbx DriveRack® PA автоматично еквилизира стаята. Настройките по подразбиране за яркостта на дисплея са конфигурирани така, че той е твърде блед, ако сте на тъмно и затова можете да коригирате този параметър до степен, че погледнат от ъгъл dbx DriveRack® PA ще ви показва всичко. Като заключение бих казал, че dbx DriveRack® PA струва колкото качествен компресор за живо свирене, а защо вместо да влагате парите си в един компонент да не купите всичко необходимо за качествен звук, съчетано в един уред?!