Събота Май 18

TC Electronic Nova Repeater

imageПрактично

Неотдавна TC Electronic пуснаха Nova Delay, а ето ги вече и с нов сходен продукт: Nova Repeater. Какво става всъщност?

TC Electronic казват, че са отговорили на мненията и нуждите на потребителите за дилей педал, който не притежава излишно много екстри. В същото време не може да се твърди, че Nova Repeater е олекотена версия на Nova Delay, тъй като са включени и някои нови екстри. И докато Nova Delay има някои функции, които китаристите могат и да не използват никога, целта на Nova Repeater е да даде най-практичните и най-важни за китаристите функции под формата на педал-ефект с изключително лесен за използване интерфейс.

Също така този нов ефект е значително по-евтин от останалите в Nova серията. Захранван от включения в комплекта 12-волтов адаптер, педалът поддържа моно и стерео опериране и предоставя шест различни типа дилей. Нямаме настройка на времето за повторение в милисекунди, просто трябва да го настроите "на ухо" както в доброто старо време или пък да ползвате тап темпо функцията с натискането на бутона за целта.

Бутонът Range е за избор между три диапазона, а конкретното време за повторение се донастройва от въртящ се потенциометър; Feedback задава броя повторения, а Tone поенциометърът е за еквилайзера. Може да бъде добавена и модулация от копчето Mod, което е "изключено" в средната си позиция, но добавя прогресивно все повече хорус при завъртане по часовниковата стрелка и вибрато в другата посока. Разбира се нивото на дилея също може да бъде настроено.

Бутонът Tap Tempo позволява да зададете време за повторенията до 2290 мс чрез натискането му (чрез потенциометъра може да се зададе максимум 1200 мс), а при натискане и задържане се активира режима Audio Tempo, при който повторенията се задават чрез свирене по струните.

Налице са шест различни деления на времето за повторения, така че при зададено в четвъртини темпо, повторенията стават осмина с точка, триплети от осмини или някой от трите "двойни" режима от четвъртина + осмина с точка, триплети от осмини или осмини. Тези "двойните" режими са разделени на ляв и десен канал при използване на стерео изход, но могат да бъдат и миксирани заедно при използването на стандартен моно изходен сигнал.

Nova Repeater може да има много контроли, но доброто и логично разположение прави лесна работата по задаването на желан звук. Светлините по предния панел позволяват да видите незабавно какви са точно моментните настройки, а липсата на стойността в милисекунди или удара в минута не липсват - те са необходими само ако трябва да свириш в пълен синхрон с някакъв бекинг трак. Ако предпочитате да използвате потенциометъра вместо тап темпо бутона, задаването на времето е много интуитивно - диапазоните са внимателно подбрани, за да паснат на нуждите ви и изборът да бъде максимално лесен.
Шестте типа дилей предлагат най-доброто от модерните и винтидж звуците, а като допълнителните контроли  подобряват още нещата - модулационните ефекти добавят автентичност към летовия дилей, а контролът на тона помага за донастройката на саунда.

Лесно достъпните чрез отделни бутони, "KIll Dry" заглушава оригиналния звук и пуска към изхода на педала само повторенията (полезно при използването в паралелен лууп и за по-странно звучене при използване на ривърс дилея), а "Spillover" определя дали повторенията да отзвучат естествено след изключване на ефекта или незабавно след натискането на бутона. Тази функционалност е внимателно обмислена и изключително практична както е и целия педал като цяло.

Освен ако не се задоволявате със супер елементарен аналогов ефект с три пота и тяхната лимитирана функционалност, дилей педалите могат да бъдат ужасно сложни за настройка и използване. TC Electronic отстрани този проблем с Nova Repeater и извади педал, чиято изключителна леснота за употреба все пак предоставя забележителен пакет от звуци и функции.

Не е налице луупър, но това, което получавате, би трябвало да задоволи нуждите на повечето китаристи. как да не го харесаш?

Заключение:
Впечатляващ, но и много практичен източник на богата гама дилеи за всеки практикуващ китарист.