Събота Юли 13

Mapex Falcon Series Bassdrum Pedals - част I

imageУсъвършенстван
Mapex правят голяма крачка напред със своите Falcon единичен (Р1000) и двоен (Р1000TW) педали за бас барабан. Те не заменят предишните си модели Р950А/Р980А, които още стоят в каталога им, а вместо това представят изцяло нов и усъвършенстван педал.
 
Изработка
Първо впечатление: това е един секси изящен дизайн. Всички черни метални части са напръскани с приличащ на автомобилен лъскав финиш. Това контрастира с полирания сребрист метал на фуутборда, който има средна изтънена част и караща го да изглежда по-дълъг. Бордът има закръглен и коригиращ се фиксатор за предното положение на пръстите и е закрепен към бийтъра с двойна верига, която е никелирана като на професионалните велосипеди.
На другия край, фиксирания край за петата е с капсуловани стоманени лагери, което елиминира страничните нежелани луфтове. Цялото устройство е монтирано върху черна плоскост, която има гумирана долна повърхност и регулиращи се шипове. Ако това не осигури достатъчно сцепление можете да добавите и демонтираща се 12х2 см метална подложка, която с велкро повърхност.

Педалът се закрепва към бас барабана с помощта на патентованата клампа "Talon". Тя има люлеещо се рамо, така че ако искате да разположите барабана под ъгъл, клампата ще се настрои без да оказва напрежение върху обръча на касата. Също така можете да настроите "захапката" на челюстта на клампата за по-тънък или по-дебел обръч. Гайката за закрепване е голяма хромирана ръкохватка позиционирана отдясно и малко назад, така че е лесно да се достигне дори от седнало положение.
Mapex казват, че шасито е с повишена здравина благодарение на елегантните втулки, намиращи се в страничните стълбове. Една от иновациите е валът за задвижване (хоризонталният лост, на който зъбния венец и бийтъра се въртят), който е изработен от "inox" - засукана дума за неръждаема стомана. Това е куха тръба, през която можете да погледнете от едната до другата страна на единичния педал. Mapex твърдят, че тя намалява цялостното тегло и съпротивление.

Друга интересна особеност е механизмът за пружината необикновено държаща се от горно и долно рамо. Както и при други педали тук има възможност за избор на зъбен венец - само два, за да бъдат нещата по-семпли: "glide", който дава  равномерна инерция от началото до края на всеки удар, и "pursuit" за по-голяма сила на удара.

Връзката между двата педала се настройва от двете страни на задвижващия вал, което е удобно, а двата бийтъра (завъртащи се с кече и гума) са на леко отстояние, за да равномерно от двете страни на центъра на кожата. Ъглите и на фуутборда и на бийтърите са индивидуално настройващи се, а левият педал има свои собствени независими настройки.
 
Очаквайте скоро и част втора!