Събота Юли 13

Музикални флаш-карти ... или „Как да научим нотите лесно, бързо и приятно”

imageХитро!

Да си кажа откровено, винаги съм се чудил защо Пол МакKартни и до днес говори за нотите със страхопочитание като за някакви „малки черни буболечки”. Сигурно защото навремето не е имал подръка едно свястно помагало по музикална теория. Не учебник, а помагало, нещо, което помага. Учебникът е друга работа; там задължително седиш чинно в клас (или на частен урок) и някой те учи. А ако решиш и се пробваш сам с учебника (защото ти е неудобно или нямаш време да ходиш на уроци или не ти се дават излишни пари), стигаш до някъде и в един момент удряш на камък, работата „отича”, изтрещяваш, а учебникът потъва завинаги в някой шкаф. Позната картинка...

 

Е, вече има лесно и удобно решение за всеки, който иска да стане музикално грамотен. Казва се Музикални флаш-карти, на български е и от месец време го има на нашия  музикален пазар.

Когато вземеш малката „тухличка” и я разопаковаш, първото, което ти идва на ум е: „Толкова просто!” Защото всъщност държиш в ръце цялата музикалната теория в насипно състояние. Започва се буквално отначало: на първата карта има нарисувани пет успоредни линии. Обръщаш я - същите пет линии и пояснение отдолу: „Музикално петолиние”. Следват ключовете - сол, фа, до, нотите, трайностите... и така нататък, в 140 карти. Всичко се базира на принципа на ученето на думи на чужд език. На едната страна - винаги музикален символ, знак или понятие, а на другата - същият символ, знак или понятие със съответното пояснение. Разделени за удобство в 4 цветови групи, 35 от картите обясняват нотните символи и знаците,  35 - нотните височини, 35 – размерите, темпата и тоналностите и 35 - динамиките, интервалите и знаците за алтерация.

Вижте видео

Всички музикални термини са изписани на български и италиански език и са преведени. Картите могат да се „превъртат” разбъркано или подред. Всяка си има номер, а в началото на всяка цветова група има опис, по който лесно можеш да намериш каквото те интересува. Като бонус са прибавени и 8 мастер-карти (сиреч - „пищови”), съдържащи синтезирана полезна информация и важни графични таблици. Има я и клавиатурата на пианото с точни обозначения на тоновете, октавите и т.н. Дори вътрешната страна на корицата е използвана максимално и там ще прочетете основни определения от музиката и акустиката.


Помагалото е разработено от професионалисти и по критериите на най-успешните световни практики за музикално самообучение. Коефициентът на усвояване на знания по този метод е в пъти по-висок от всички други методи и това е доказано: бързо, лесно и приятно.
Най-хубавото в цялата работа е, че Музикалните флаш-карти са компактни и можеш да си ги взимаш навсякъде с теб: на път, на почивка или на работа, на репетиция... въобще - където ти хрумне. И понеже, както споменах, се започва буквално от „А” и „Б”, могат да се ползват с еднакъв успех независимо от възрастта или музикалния инструмент.

Издателство "Concerto Books"
на Музикална агенция "Кончерто!"
Корична цена 11.99 лв.

 

Картите могат да бъдат закупени от книжарницата на българските композитори или в магазина на Форте Мюзик на ул. Оборище в София.