Събота Дек 09

Orange Dark Terror

imageEvil Twin Brother

Orange Tiny Terror стана нещо като модерна класика след излизането си на пазара през 2006 г. Той изигра ключова роля във възкръсването на маломощните усилватели и беше преправян в различни модели от бутиковия Hard Wired Edition до напомпения двуканален Dual Terror. 

Въпреки това обаче, по време на целия този бум на малките лампови усилватели през изминалите години, остана една категория от китаристи, които някак си бяха пренебрегнати - маниаците на хай-гейн звуците. Отделно от едва няколкото предложения, повечето АМР-ове бяха доста подходящи за блус и класически рок, но не и за метъл.

Последната добавка към линията ТТ изглежда безкомпромисно "лошо", но не се залъгвайте от черната боя. Нещо много повече отколкото си мислите се случва под повърхността.

Тя включва същата 15/7W превключваем контрол над изхода, но също така включва и още една ЕСС83 преамп лампа увеличавайки гейн стейджовете до 4. Преампът също включва нова верига за тон контрол, базирана на версия на Shape контрола, която може да се срещне в TH серията усилватели на Orange.

image

Изключително полезна екстра, която липсва в "оригиналния" Tiny Terror, е ламповия FX Loop. Той не само позволява да използвате модулиращи/тайм ефекти след преамп секцията, но и напълно запазва all-tube пътя на сигнала. Освен ако не включите някой цифров девайс, разбира се...

При 15 вата Dark Terror може да звучи чисто, но както и при оригинала, възможностите му са ограничени. Нагласяйки АМР-а с нисък гейн и висока изходна мощност, 15-те вата дават достатъчно хедруум и чист звук за репетиране или запис, но при свирене с акустичен сет барабани, особено ориентирани към метъла, най-вероятно ще напънете усилвателя към break-up.

Говорейки за това, Dark Terror върши отлична работа с "дебелите" овърдрайв звуци в стил Ангъс, но ако сте свирили на някой от предишните Terror модели това е съвсем очаквано.

Набримчването на гейна е най-вероятно нещото, което на първо място ще привлече хората към този усилвател, затова ще бъдем откровени: той е възхитително "мръсен". В кой да е режим, усилването на преамп гейна и увеличаването на волюма на вкус ви дава сочна порция от лампов хай-гейн тон.

image

На този етап Shape контрола е ваш приятел. Завъртането му наляво дава плътен, среднистозвучащ саунд, а завъртането му надясно става все повече V-образен. Резултатната комбинация от звуци, която може да бъде постигната, е от по-мек класически метъл, през плътен класически рок, та чак до стегнат V-образен пробождащ звук в стил Dimebag Darrell.

Пробвайки с кабинет 4х12 не би трябвало да има никакъв проблем да свирите с бандата си.

Стига да не търсите кристално чисти клийн звуци можете да живеете с едноканалния дизайн и ако ползвате усилвателя с прилично мощен кабинет, Dark Terror може да бъде перфектния хай-гейн партньор за записи и средно-големи лайв изпълнения.

Контроли: Volume, Shape, Gain, 15/7W switch.

Лампи: 3х ЕСС83, 1х ЕСС81, 1хEL84.

FX Loop: Лампов

Изходен импеданс: 8 или 16 ома

Изходна мощност: 15 вата Клас А

Размери: 30 x 17 x 14 cm

Тегло: 7 кг

Цена: Около 900 лева.

Плюсове: Чудесен диапазон от хай-гейн звуци; добър тон-контрол.

Минуси: Не може да се свири твърде силно с чисти звуци.

Оценка: 5/5