Петък Юли 12

ESP Snakebyte BLK – Част 2

imageESP

Втора част на ревюто за митичния ESP Snakebyte.

 

 

 

Разположение на потенциометрите и 3-позиционния ключ: 

Аналогът с LP Gibson китарите е неизбежен - там разположението на потенциометрите ми е леко неудобно, а това на 3-позиционния ключ - направо абсурдно. James е на същото мнение, и това личи и в новите му модели ESP Iron Cross (в които 3-позиционния ключ горе е оставен само за декорация, а функциониращият ключ всъщност се намира долу до потенциометрите).
 

 

Тук, в изправено положение, когато китарата е перфектно балансирана, bridge volume потенциометъра идва точно до дланта ми при нормално отпусната ръка. Ходът му в крайно намалено положение достига точно до точката, в която започвам да си протягам ръката, което прави Roll Off/On много удобен за мен.

При китари от нисък, дори среден клас съм забелязал, че няма плавност в оборота на потенциометъра. При ESP Snakebyte всяко едно положение на потенциометъра ти дава очакваните резултати и плавно и постепенно усилване/намаляне. Крайно изненадан останах, когато при High Gain симулация с Drive пред усилвателя, успях да постигна крънч, та почти чист звук с малко по-лека атака на 1/10-та от Volume pot-а. Не съм успявал да постнга това с нито една от китарите си.

Металните врътки с релеф са ми доста по-удобни от големите пластмасови на Gibson, където не успявам да премина от 0 до 10 с едно движение на ръката, заради по-големия ход и диаметър.

Няма Tone потенциометри, което за доста хора би било недостатък, но за моите нужди това не е проблем. За сега не ми се е налагало да ползвам такива, няма и да се наложи. Тази китара е предназначена за High Gain, Trash, Metal и подобни стилове. Надали ще видите някой да свири „Somewhere over the rainbow“ на нея.

С разположението на 3-позиционния ключ все още се боря, но при всяко положение разположението му ми е по-удобно от това при Gibson Explorer и LP. 

 

 

Нек: Set-Neck конструкция при мензура 24,75". Формата на тялото разполага нека така пред вас, че да имате еднакво удобен достъп от 1-ви до 22-ри праг, като достъпът до високия регистър никога не е бил по-лесен и удобен за мен. Това вероятно не е ново за Gibson/ESP Explorer собствениците. 

Първоначално бях фен на Thin C профилите от Ibanez китарите си, когато още се залъгвах, че от мен може да стане lead китарист. Постепенно преминах към D и Thin U.

 

 

Headstock (Глава): Достъпът до ключове в редица никога не е бил лесен, но мога да го преживея. Truss-rod-a е достъпен, след като разхлабите винта под 4-та струна. Формата е взаимствана от Gibson Explorer, но е по-изрязана, така че заедно с предният рог на китарата да наподобяват захапката на змия (Snakebyte).

 

 

Джеймс е фен на Hot Rod ретро автомобилите. Логото на ESP наподобява авто емблема, а капакът на батерията е като стар автомобилен пепелник. Змията на 12-ти праг ми напомня за Carl Shelby, известен с тунинг моделите на Ford Mustang. 

 

 

Аксесоари и сертификати:

Страп бутони Schaller Security Lock - те са част от Schaller strap lock сетовете, които се продават в българските магазини в черно, хром, никел, златно и др. Mожете да си закупите само strap бутоните (много по-евтино решение от закупуване на цял сет за всяка китара), като по този начин можете да ги монтирате на няколко китари, след което да ползвате само един колан за всички. В случая на Snakebyte и почти всяка Explorer китара, ще се наложи да смените позицията на strap lock-a на вашия колан от външната към вътрешната страна, понеже коланът ви се разполага по различен начин спрямо тялото. Това е естетическо решение и допринася за цялостния баланс на китарата когато свирите в изправено положение. Приятна изнанада за мен беше, че ESP е фабрично с въпросните Schaller бутони. Това може да не ви се струва особено важно, но когато отворих Gibson Les Paul Custom и щастлив тръгнах да развивам фабричните му бутони, за да ги заменя със Schaller, се оказа, че винтовете за дърво на Gibson всъщност са доста по-широки.

Предупреждение: Не правете компромис със страп локовете, винаги ги използвайте. Когато видя някой да използва колан без да е заключен настръхвам, независимо от цената на китарата.

 

 

Твърд кейс, който буквално ми откъсна ръцете в рамките на 200-те метра, които трябваше да извървя, преди да я сложа на задната седалка. 3,4 кг за китарата и 8,9 кг за кейса, което общо прави 12,3 кг. Предстои да се обзаведа с мек калъф в най-скоро време - освен огромнотото тегло, кейсът е и доста обемен.

 

 

Оригиналните аксесоари към китарата са, микрофибърна кърпичка, ключ за кейса, шестограм и ключ за truss-rod, поставени в отделението под нека. 

 

 

Сертификат: Няма да крия серийния номер, понеже китайските копия в Alliexpress за 200$ са много далеч от истината. Съществуват 3 версии на тази китара със съответните бял и черен цвят: LTD Snakebyte, ESP Snakebyte и ESP Snakebyte Custom.

LTD Snakebyte е доста масово разпространена китара при цена от 1000$ за Щатите и 1000€ за Европа. Китарата е без кейс и е произведена в Южна Корея.

ESP Custom Shop е топ версията, която Джеймс използва и може да се намери на цена от 4000$ до 6000$.

ESP Snakebyte е въросната версия, на която правя ревю. Произведена е в Япония, като началото на серийния номер SS индикира, че китарата е Standard Series/Signature Series. Писах на ESP Support, които ми отговориха след 2 дни, че китарата е ESP Snakebyte BK за десничари, произведена в Япония за износ през май месец 2012 г.

 

 

Общо впечатление и оценка:

Държа да подчертая, че предимствата и недостатъците са субективни. За мен китарата е за оценка 10/10, но все пак ще кажа отново нещата, а вие ще прецените дали са предимства или недостатъци:

 

Предимства:

Произведена в Япония: Качеството на изработка, сетъпа и вниманието към детайлите си личи.

EMG JH Set - подходящ за стиловите ми предпочитания, сред които е траш метъл

Форма и комфорт - никога не съм предполагал, че ще намеря по-удобна за мен форма от Les Paul. Изключително удобна за свирене, независимо дали свирите прав или седнал. С лесен достъп от 1-ви до 22-ри праг.

- Включени в цената твърд кейс и аксесоари.

- Тегло: Фактът, че тежи 3,4 кг и е перфектно балансирана веднага я направи моя основна китара. Хора с проблеми в гърба знаят колко рядко се намира махагонова китара, която могат да държат на раменете си с часове. 

Schaller ключове и страп бутони.

 

Недостатъци:

- Цената от около 3000$ за нова би се сторила солена на много хора, особено когато става въпрос за Signature китара. 

- Агресивен дизайн и звук, който я ограничава до определени музикални стилове. 

- Тежък кейс, който е там с причина - ще тренирате повечко, за да го носите!

- Няма Tone потенциометри.

 

Трудно е да се включи човек след James Hetfield в София, но ще се опитам и аз:

 

 Вижте видео

Обсъдете тази статия в нашия форум.